Кухня

Pico de Gallo – сальса з історією

Фото: bonappetit.com
Якщо ви ще ніколи не чули про цю знамениту мексиканську сальсу, то ми вам навіть трошки заздримо, бо вам доведеться скуштувати її вперше.

Історія Піко де Галло все ще залишається загадковою. Відомо напевно лиш те, що ця сальса походить із давньої культури ацтеків і дуже шанується в мексиканській кухні, особливо в таких штатах, як Юкатан та Сонора. Не дивно, що саме в Мексиці народилася така томатна страва – помідори та чилі вирощуються в Латинській Америці тисячі років.

У перекладі з іспанської мови pico de gallo буквально означає «дзьоб півня». «Дзьоб півня» – дуже хитра назва для сальси, і є декілька історій її виникнення.

Популярне пояснення полягає в тому, що традиційно сальсу їли руками, тримаючи її між великим та іншими пальцями, що надавало руці форму, яка нагадувала півня, що клював корм дзьобом. Інша версія говорить, що текстура сальси нагадувала курячий корм.


Та найцікавіша історія розповідає, що власники бойових півнів клали голови птахів собі до рота, щоб заспокоїти їх, оскільки темрява змушує півнів засинати. Перш ніж розслабитися, птахи часто панічно клювали язика свого господаря. Кажуть, справжній смак pico de gallo нагадує саме такі відчуття, ніби тебе клюють за язик!

Щоб називатися справжнім pico de gallo, сальса повинна складатися з помідорів, нарізаних кубиками, цибулі, мексиканського зеленого перцю чилі (серрано або халапеньйо), кінзи та соку лайма.

Як і для будь-якої традиційної мексиканської страви, є безліч варіацій цієї сальси. До pico de gallo додають гострий перець та приправи, свіжі овочі, як-от редиску чи джикамц, або навіть сезонні фрукти. Є дуже багато способів персоналізувати рецепт.

Виготовлена зі свіжих продуктів, pico de gallo  є вибором прихильників правильного харчування та є ідеальним доповненням до будь-якої автентичної мексиканської страви. Спробуйте сальсу із запеченою куркою або змішайте її з яйцями для яскравого сніданку. Ця сальса ідеально поєднується з чіпсами, або з будь-якими тако для родинних вечорів.

Інгредієнти
  • 4 великі помідори, нарізані дрібними кубиками
  • 1/2 середньої білої цибулі, дрібно нарізаної кубиками
  • 1 чилі серрано, дрібно нарізані кубиками
  • 2 столові ложки свіжого соку лайма
  • 2 столові ложки подрібненої кінзи
  • Дрібка солі

Приготування
Об’єднайте усі інгредієнти разом у великій мисці і дайте постояти за кімнатної температури принаймні одну годину.

Pico de gallo можна зробити заздалегідь та дати постояти ніч в холодильнику.
Подавайте із кукурудзяними чіпсами, стейком, куркою, тако або овочами.

2021-07-28 18:08