Кухня

Вулична їжа Мехіко: що з’їсти на обід та вечерю

Фото: Roberto Carlos Roman Don/unsplash
Обідня або нічна прогулянка Мехіко буде не тільки цікавою, але й дуже смачною. Безліч візків із вуличною їжею пропонуватимуть вам різноманітні страви та закуски. Ми розкажемо про найпопулярніші із них.


Чіпси. Дуже поширений перекус на площах і в парках. Різноманітні чіпси продають з невеличких візків. Закуску зазвичай можна доповнити за смаком порошком чилі, сальсою, соком лайма та сіллю. Якщо ви хочете щось абсолютно незвичайне, замовляйте Dorilocos – це кукурудзяні чіпси дорітос, які прямо в упаковці посипають різноманітними інгредієнтами – від чилі і сальси до солених огірків.


Чичарон. Продається з візків з прозорими акриловими бортами, щоб покупці могли бачити дуже хрумку та апетитну смажену свинячу шкіру. Це улюблена закуска дітей і дорослих. Деякі продавці продають чичарон не зі свинини, а з борошна або кукурудзи. У будь-якому випадку, закуска найкраще смакує з гострим соусом. Із візків з чичароном також можна купити картопляні чіпси та інші смажені закуски.


Распадос. Мексиканська версія морозива з крижаної крихти. Распадос - це паперовий стаканчик, наповнений подрібненим льодом, доповнений різноманітними сиропами. Тамаринд, лайм, манго, полуниця, грейпфрут, ромпопе (мексиканський яєчний лікер) – найпопулярніші смаки. Якщо ви хочете більш пікантну версію, можете попросити додати порошок чилі та сік лайма.


Торта. Це мексиканський бутерброд. Як і у тако, різноманітність начинок нескінченна. Зазвичай, для приготування торти використовують булочки болільйо. Хліб розрізають навпіл і в середину вкладають будь-що. Дуже популярна торта агада, наповнена картоплею і ковбасками чорізо, із легким та гарячим томатним соусом, посипана подрібненою капустою, сметаною та сиром.


Кесадилья. Для іноземця кесадилья може видатися загадковою стравою, оскільки вона готується так само, як і тако: тортилья, складена навпіл і наповнена чим завгодно і сиром («кесо» перекладається як сир). Ви впізнаєте кесадильї за розміром – вони більші, ніж тако. Начинкою можуть слугувати тушковані гриби, курка або яловичина у червоному соусі та картопля з чорізо.


Гордіта де чичарон. Це бутерброд, що роблять із тортильї із «кишенькою». Підсмажений коржик розрізають гострим ножем уздовж краю, наповнюють начинками – чичароном, сальсою, кінзою та цибулею.


Тостада. Основа страви – хрустка тонка кругла кукурудзяна тортилья, ніби маленька тарілка. Тостаду можна наповнити чим завгодно: квасолею, овочевим чи м’ясним рагу, салатом і сальсою, свіжими маринованими морепродуктами або просто сметаною з невеликою кількістю сиру.


Біррія. Подібне це рагу до барбакоа, але готується із м’яса кози замість баранини. Ви можете замовити тако, наповнене лише м’ясом і окремо замовити бульйон, або замовити бульйон та м’ясо разом у глибокій мисці.


Huaraches. Товстий коржик овальної форми, бо huarache означає «сандалія», і страва схожа на підошву взуття. Huaraches зазвичай покриті квасолею, м'ясом, салатом та сиром. Деякі кухарі одразу змішують кукурудзяне тісто з гострою квасолею.


Сопе. Закуска дуже схожа на huaraches, проте не овальної, а круглої форми.


Tlacoyo. Популярні мексиканські закуски овальної форми що готуються з блакитного кукурудзяного тіста. Традиційні начинки – це чичарон, сир, тушкована квасоля.


Флаутас. Це смажені у фритюрі тортильї із начинкою, схожі на маленькі сигари (або флейти, на честь яких страва отримала назву). Коржики наповнюють картоплею, яловичиною або куркою, після смаження додають гуакамоле, салат, сметану та сир.


Camotes. Якщо ви гуляєте вулицями і раптом почуєте довгий, гучний свист, ви, мабуть, дуже близькі до візка, де продають Camotes. Одна з найстаріших мексиканських вуличних страв – це плантани або солодка картопля, приготовані на вугіллі, доповнені полуничним варенням та згущеним молоком. Характерний свист трапляється, коли продавець випускає пар з печі, що вбудована прямісінько у візок, через маленьку трубу.


Пізній перекус
Elotes та esquites. Ці страви на вулиці можна знайти переважно вночі (за невеликим винятком). Це знамениті мексиканські закуски – кукурудза із майонезом, сиром та чилі. Для esquites продавці зрізають зерна та готують їх з курячим бульйоном та епазотом (мексиканська приправа) та подають в чашці. Elotes – це кукурудза в качані із приправами.


Чурос і шоколад – це класична нічна закуска. Хрусткі смажені палички тіста з вуличних візків продають не тільки з шоколадом, а й різноманітними соусами – карамелізованим молоком дульсе де лече, ваніллю або полуницею.
2021-07-11 09:13