Фото: epicurious«Освіжаюча вода», відома agua fresca – улюблений напій, який у Мексиці п’ють уже сотні років. Він легко готується і чудово втамовує спрагу.
Agua fresca починається з чистої питної води, до якої додаються шматочки фруктів, фруктовий сік та інші інгредієнти. Результатом цього змішування є освіжаючий літній напій – зірка мексиканської вуличної їжі. Можна сказати, що agua fresca – це універсальний напій, знаходиться десь між фруктовим фрешем та ароматизованою водою. Він достатньо смачний, щоб насолоджуватися «просто так» або ж в компанії яскравих мексиканських страв.
У Мексиці agua fresca продається на ринку чи у вуличних торговців, різні види «освіжаючої води» стоять у гігантських прозорих глечиках, з яких напій наливають у маленькі або великі стакани. Дехто продає свою agua fresca лише літрами.
Вдома agua fresca можна зробити з будь-яких фруктів, а також з насінням чіа, квітів гібіскуса, або навіть з овочів, таких як огірки, селера або відварений буряк. Ягоди можна додавати цілими, а з цитрусових вичавлювати сік прямо у воду. Домашня agua fresca виготовляється з натуральних інгредієнтів, що робить її набагато кориснішою за солодкі магазинні напої. Не в останню чергу тому, що ви можете обрати підсолоджувач на свій смак, чи то цукор, чи стевія, мед або сироп агави.
Якщо ви використовуєте цукор, майте на увазі, йому потрібен час, щоб розчинитися у холодній воді. Тому краще зробити спочатку сироп, розчинивши цукор у теплій воді. Спершу додати фрукти, фруктовий сік і пюре. А вже потім – цукровий сироп за смаком.
Agua Fresca – базовий рецепт
Інгредієнти
- 4 склянки питної води
- 2 склянки улюблених свіжих фруктів
- 2 ст. л. соку лайма
- 1/4 склянки цукру або інший підсолоджувач за вашим смаком
- лід та шматочки лайму для подачі
Приготування
У блендері з’єднайте воду, цукор та фрукти, збийте до однорідності. Налийте суміш, процідивши крізь сито, у глечик. Додайте сік лайма, якщо необхідно – ще цукру. Подавайте у стакані із льодом, прикрасивши скибочкою лайма.