Кухня

Як пом’якшити гострий смак мексиканських страв

Фото: Abhishek Hajare/Unsplash
Гострі перці чилі – один із основних інгредієнтів мексиканської кухні. Їх можна зустріти навіть у десертах та напоях. То ж якщо ви надихнулися нашим гастротуром, або ж просто захотіли влаштувати мексиканську вечірку вдома, вам необхідно навчитися правильно подавати гострі страви, щоб уникнути «пожежі» в роті та шлунку. Скористайтеся нашими порадами!

Додайте молочні продукти
Чимало мексиканських страв не дарма подаються зі сметаною. Капсаїцин – це активний компонент перців, який робить їх такими гострими. Білок казеїн, що міститься у молочних продуктах, зменшує печіння і діє наче своєрідний антидот, нейтралізуючи капсаїцин. Додайте щедру порцію сметани або йогурту чи навіть трохи молока або вершків до гострої їжі.


Подавайте гостру їжу з крохмалистими продуктами
Це хліб, білий варений рис, картопля. Крохмаль, що міститься у цих продуктах, поглинає капсаїцин наче губка і забезпечує природний бар’єр між пекучим компонентом та язиком. Тому обирайте правильні гарніри до гострих страв!

Додайте кислоти
Кислі інгредієнти, лимонний або лаймовий сік, оцет, вино, помідори і навіть ананас – все це допоможе нейтралізувати гостроту.


Горіхове масло
Додайте столову ложку горіхового масла (арахісове, мигдальне або з кеш’ю), до вашої гострої страви і вона не перетворить вас на вогнедишного дракона. Паста з кунжуту тахіні – це ще один варіант. Її кремова текстура та приємний аромат не тільки пом’якшить гостроту, а й додасть страві вишуканості.


Більше інгредієнтів!
Мабуть, найочевидніший спосіб приборкати занадто гостру страву – це додати більше інгредієнтів, щоб розбавити пряність! Тож спробуйте додати більше рідини у свій гострий суп чи рагу, більше овочів або білків, або ж крохмалистих вуглеводів.
А якщо ви вже відчуваєте «пожежу» в роті? Її також можна загасити. Потрібно лише знати як!


Не пийте воду!
Капсаїцин не розчиняється у воді. Не допоможе навіть цілий глечик холодної води! Якщо ви шукаєте полегшення, облиште її в спокої.

Пийте молоко
Нестерпну гостроту замість води потрібно гасити молоком. Як ми вже знаємо, саме молочні продукти здатні нейтралізувати капсаїцин. Обирайте жирне молоко і перед тим, як проковтнути, потримайте його в роті.


Алкогольні напої
В Мексиці є чималий вибір перців чилі та алкогольних напоїв, які допоможуть пом’якшити гострий смак. На відміну від води, капсаїцин розчинний у спирті, і пекучий біль просто змивається. За помірної гостроти допоможе пиво, проте якщо страва дуже гостра, спробуйте міцніший алкогольний напій – текілу або мескаль.

Їжте щось жирне
Капсаїцин розчиняється також в олії, тому закусіть гострі тако або начо із сальсою чимось жирненьким. Ідеальний варіант – мексиканський сир Queso Fundido. Або ж просто будь-який жирний сир. Інший варіант – потримати у роті ложку олії.

Цукор
Шкала Сковіля (показник того, наскільки пекучим є гострий перець) спочатку розроблялася на основі кількості цукрової води, необхідної для розведення даного чилі. Щоб визначити гостроту перцю, хімік використовував простий спосіб. Він розбавляв спиртові настоянки перців різних сортів водою з додаванням цукру. Цукровий розчин дозволяв не відчувати пекучість. Тож сміливо після гострої страви можете з’їсти ложку меду або цукру, чи розчинити їх у невеликій кількості води і випити. А щоб поєднати кілька способів одночасно, розмішайте ложку меду в склянці молока.


Тепер ви озброєні знаннями, які вам обов’язково знадобляться під час подорожі Мексикою або під час кулінарних експериментів. І на останок розкриємо ще один секрет. Обираючи перчики чилі, пам’ятайте, що чим вони менші, тим гостріші. І обов’язково видаляйте насіння – саме там сконцентрувалася вся гострота перців.