Фото: Jae Taurina Thomas/medium.comДомашній Sopa de Fideo (суп з локшиною) – це мексиканська душевна обідня страва, така ж, як мамин борщик у нас. Майже кожна дитина в Мексиці виростає на ній. Потім усі – і молоді та старші, все ще регулярно їдять цей суп.
Історія fideos – тонкої локшини – розгортається на тлі історії торгівлі та колоніалізму, між Італією, Іспанією та Мексикою, або «Новою Іспанією», як іспанські поселенці називали Мехіко та околиці. Деякі історики вважають, що локшину завезли в Італію та Іспанію арабські кочівники. Ймовірно, локшина була завезена в Іспанію між восьмим і дев'ятим століттями, і стала відомою як fideos. Саме вона згодом потрапила до Мексики під час іспанської колонізації.
Sopa de fideo хоча і називається супом, він не дуже рідкий. Загалом це унікальна страва, одна з небагатьох у Мексиці, в основі якої макаронні вироби. Цей суп дуже легко готувати з нуля. Дехто використовує бульйонні кубики чи магазинний томатний соус. Це, звичайно, прискорює процес приготування, але робить страву не такою душевною.
Локшина, яка використовується в супі, тонка, її зазвичай підрум’янюють окремо перед тим, як тушкувати з іншими інгредієнтами супу. Потім додають цибулю, часник, томатний соус, курячий бульйон та спеції, усе вариться на повільному вогні.
Інгредієнти
- 220 г тонкої локшини (розламані тонкі спагетті, вермішель)
- 2 помідори
- 1 зубчик часнику
- ¼ середня біла цибуля
- ¼ ч. л. меленого кмину
- ½ ч. л. орегано
- 4 лайма
- 1 стиглий нарізаний тонкий авокадо, на вибір, для гарніру
- 8 склянок домашнього курячого бульйону
- 3 ст. л. оливкової олії
- Сіль за смаком приблизно 1ч.л.
Приготування
Помідори розріжте навпіл і видаліть насіння. Покладіть томати, цибулю та часник у блендер, перетворіть їх на пюре, відкладіть у миску.
Попередньо розігрійте в каструлі 3 ст. л. олії на середньому вогні. Додайте локшину і перемішайте, щоб покрити олією. Продовжуйте помішувати, поки локшина не почне підрум’янюватися. Обсмажена локшина додає супу глибини смаку.
Процідіть крізь сито пюре з помідорів, цибулі та часнику в локшину. Додайте курячий бульйон і спеції, розмішайте.
Доведіть суп до кипіння. Накрийте кришкою і зменшіть вогонь. Варити 10 хвилин.
Перед подачею скуштуйте і підсоліть, якщо необхідно.
Сервірування
Подавайте суп з двома дольками лайма. Трохи подрібненого авокадо та сиру – приємний додатковий штрих.
Корисні поради
Ви також можете використовувати овочевий бульйон, якщо хочете приготувати вегетаріанський або веганський варіант супу.
Ви можете зробити ще швидший варіант цього супу, використовуючи півсклянки томатного соусу та 8 склянок води, замість того, щоб використовувати помідор, цибулю та курячий бульйон.