Кухня

Кукурудза Esquites – зірка мексиканської вуличної їжі

Фото: The Spruce Eats
Мексиканську вуличну їжу неможливо уявити без кукурудзи. Її їдять в тортильї, тамале, тетелас та багатьох інших стравах, вона є складником напоїв, її зерна їдять на перекус.


Якщо під час подорожі Мексикою ви захочете поласувати кукурудзою з вуличного візка, у вас є два варіанти замовлення: у качані, що називається elotes, або в чашці, яка називається esquites. Також вам запропонують на вибір чимало додатків: сік лайма, майонез, сметана, тертий сир, порошок чилі, масло та гострий соус, щоб ви могли персоналізувати свою закуску.


Класичні esquites подають з подрібненою цибулею та смаженим зеленим чилі, политі соком лайма та майонезом або сметаною, посипані сиром та сіллю. Проте, як і з багатьма стравами у Мексиці, esquites мають свої регіональні варіації. В штаті Аґуаскальєнтес, на заході центральної Мексики, esquites називаються chasks – до кукурудзи додають бекон та гриби. У Сонорі кукурудзу готують з патокою. В Ідальго esquites роблять з пульке, цибулею, чилі та епазотом.


Ми вам пропонуємо приготувати esquites у мексиканському вуличному стилі. Якщо ви хочете досягти аутентичного смаку, доведеться пошукати білу мексиканську кукурудзу елоте-бланко. Мексиканська кукурудза набагато твердіша, не солодка і має землистий смак.


Інгредієнти
  • 4 качани мексиканської білої кукурудзи елоте-бланко
  • 1 склянка курячого або овочевого бульйону
  • 2 склянки води
  • 2 листочки епазоту (мексиканська трава)


Типові начинки


Приготування
Очистіть качани кукурудзи. Зріжте верхівку і основу качана, це полегшить зрізання зерна.
Тримайте качан під кутом 45 градусів. Притримуючи його зверху рукою, гострим ножем обережно зрізайте зерна зверху вниз.


Перекладіть зерна в каструлю. Додайте склянку курячого або овочевого бульйону. Додайте 4 склянки води.


Додайте епазот і сіль. Доведіть до кипіння, а потім зменште вогонь до середнього.
Варіть, поки приблизно ⅔ рідини не випарується. Якщо кукурудза все ще занадто жорстка, додайте ще одну склянку води і варіть до отримання бажаної текстури. Повторіть, якщо необхідно. Наприкінці у каструлі має залишитися трошки рідини, її подають разом із кукурудзою в чашці.


Сервірування
Esquites подають теплою у чашці або стакані, зверху додаючи необхідні топінги. Це може бути сік лайма, дрібка солі, трошки майонезу або сметани, тертий сир, дрібка порошку чилі та гострий соус на додачу.


Приготовану кукурудзу можна зберігати три дні в холодильнику, але без додатків. Перед подачею розігрійте її в мікрохвильовці.