Іноді про мексиканську кухню жартома кажуть, що до тортильї не було нічого, а після тортильї з’явилися тако. Це настільки популярна і різноманітна мексиканська страва, що заслуговує на увагу. Тако подають чи не у кожному ресторані та кафе, також це дуже популярна вулична їжа. Приготувати тако вдома також буде нескладно, адже для успішної тако-вечірки необхідні три складові. По-перше, подавати тако дуже-дуже гарячими, по-друге, мати під рукою багато тортильї, і по-третє, запросити сім’ю та друзів. Зрештою, культура, яка подарувала нам тако, глибоко орієнтована на родину.
Центральна Мексика Спершу запрошуємо вас у віртуальну гастрономічну подорож центральною Мексикою. Мехіко, Пуебло, Тлашкала, Ідальго, Сантьяго-де-Керетаро, Гуанахуато та Сан-Луїс-Потосі – знакові міста для поціновувачів мексиканської кухні. Тут ви не захочете пропустити тако «аль пастор», який готується з ніжної та смачної маринованої свинини та ананасів на грилі. Тако «аль пастор» (в перекладі — «по-вівчарські») стали популярними у 1950-х роках з прибуттям ліванських мігрантів до Мексики. М’ясо для «аль пастор» готують на грилі у стилі шаурми. Окрім техніки приготування та магічного смаку, популярності страві додає маринад, в якому є свіжий ананасовий сік та перець чилі «гуахільо».
Інші відомі тако центральної Мексики:
Тако «де суадеро» у насиченому соусі з начинкою з яловичини
Тако «барбакоа» з повільно приготованою ягнятиною або яловичиною
Тако «де канаста»: підсмажені у фритюрі, але м’які, невеликі тако із різними начинками
Тако «чинікуілес»: уважно з ними! Це теплі тако з начинкою із черв’яків
Тако «потосінос» подають з картоплею, морквою та сиром
Півострів Юкатан Далі ми прямуємо на півострів Юкатан. На першому місці тут тако із начинкою зі свинини «пібіл». Свинина «пібіл» – це традиційна страва Юкатану. М’ясо спочатку маринують у цитрусовому соку з насінням аннато та орегано, а потім загортають у банановий лист та довго готують на повільному вогні.
Баха-Каліфорнія Баха-Каліфорнія або Нижня Каліфорнія — довгий та вузький півострів на північному заході, що омивається водами Тихого океану. У більшість північних штатів тако наповнюють червоним м’ясом. Але тако Нижньої Каліфорнії є помітним і смачним винятком. Тут ви знайдете їхні всесвітньо відомі тако «баха» – із різноманітною рибною начинкою. Не пропустіть тако «де марлін» із тихоокеанським марліном, а також тако з креветками або лобстером.
Північна Мексика Кукурудзяні тортильї панують у більшості штатів Мексики, але не на півночі. Тут популярніші пшеничні тортильї. Тако зазвичай наповнюють яловичиною, приготованою у різний спосіб, разом з тим, кожен північний штат має свою особливість. Одним із фаворитів є тако «карне асада», яке готують в Нуево-Леоні. Тортилью наповнюють стейком, приготованим на грилі, посипають зверху цибулею та кінзою.
Інші варті уваги тако: тако «де мачака» (тако з сушеною яловичиною) і тако «де кабріто» (тако з козячим м’ясом). У штаті Дуранго є свій традиційний Tacos de Caldillo Duranguense, тобто тако із яловичим рагу, тоді як у штаті Тамауліпас є піратські тако – зі стейком, авокадо та сиром.
Західна Мексика Безумовно, цей регіон цікавий тим, що його тако поєднують у собі найкраще з рецептів північної та центральної Мексики. Тако «гобернадор» – тако губернатора – прославив штат Наяріт. У ньому є тихоокеанські креветки, плавлений сир, помідори, перець та цибуля – чудова страва не лише для політиків!
У штаті Халіско готують тако «де бірра» з бараниною. У штаті Мічуакан ви скоштуєте тако «карнітас» з підсмаженою свининою. А у штаті Коліма для начинки тако використовують не найпривабливіші частини яловичини – голову, очі та язик.
Південно-східна Мексика Остання зупинка в нашому путівнику з тако в Мексиці – це південний схід. Місцеві тако для шукачів пригод! Якщо ви хочете спробувати коників на смак, замовляйте тако «де чапулін», яке можна знайти у всьому регіоні. А у штаті Чьяпас подають тако із мурахами – тако «де горміга воладора». Є тако і для любителів м’яса. Наприклад, смачне тако «де тасахо» із сушеною яловичино.