Фото: Alexander Schimmeck/UnsplashПереконавшись, наскільки універсальною є ця мексиканська суміш приправ, ви захочете подвоїти або потроїти рецепт кожного разу, як готуватиме її. Це ідеальна приправа до м’яса, тако або для шматочків курки, що прямують до гриля. Ця суміш трав чудово доповнює барбакоа, ідеально пасує для заправки салатів або соусів. Вона здатна додати мексиканського настрою до будь-яких страв!
Орегано і кмин, що входять до складу суміші, – це дві основні мексиканські приправи. Мексиканський орегано надає стравам насичений, землистий смак. Є й інші види орегано, наприклад середземноморські сорти, які популярні в італійській кухні, але мексиканський орегано трохи інший. Він росте як чагарник і має ніжніший смак, добре поєднується зі стравами на основі томатів. Кмин – дуже давня і популярна приправа, оскільки його легко вирощувати. Він має дещо гіркий присмак і надає мексиканським стравам неповторності.
Типовий порошок чилі – це насправді суміш сушених та змелених перців, кмину та орегано. Іноді додаються й інші спеції, але це ключові інгредієнти. Використовується в основному для м’яса та овочів. Порошок чилі анчо – ще одна популярна мексиканська приправа. Вона майже солодка і має насичений аромат сухофруктів. Саме цей порошок часто додають у мексиканський гарячий шоколад, якому він додає унікальну пряність.
В нашому ж рецепті найкраще використати порошковий чипотле. Ця приправа дуже популярна як в Мексиці, так і а за її межами. Це висушені, підкопчені, а потім перетерті на порошок перці халапеньйо. Чипотле має характерний аромат, який добре поєднується з багатьма соусами та сальсами.
Інгредієнти
- 1/4 склянки сушеного орегано
- 3 столові ложки порошку чилі
- 1 столова ложка цибульного порошку
- 2 чайні ложки меленого кмину
- 2 чайні ложки часникового порошку
- 1 чайна ложка солі
- 1 дрібка меленої гвоздики
- 1 дрібка меленої кориці
Приготування
Ретельно перемішайте інгредієнти та зберігайте у герметичній тарі в прохолодному темному місці. Використовуйте за потребою.
Як використовувати суміш. Це насправді дуже універсальна приправа. Нею можна приправити яловичий фарш для тако.
Посипайте приправою запечену картоплю, батат або запечені овочі. Додайте приправу після того, як витягнетестраву з духовки, щоб приправа не підгоріла під час приготування.
Розмішайте одну-дві столові ложки суміші із пачкою розм’якшеного вершкового масла. Використовуйте для будь-яких пікантних страв, до яких би додавали вершкове масло, такі як стейк, варені овочі, печена картопля тощо.
Розімніть виделкою авокадо із чайною ложкою приправи, додайте сік лайма і більше солі, якщо потрібно – гуакамоле нашвидкуруч готове!
Будь-яка заправка для салату, соус для начос або хумус стануть більш яскравими і «мексиканськими», якщо додати столову ложку приправи.
Щедро посипте попкорн цією сумішшю. Змішайте зі сметаною або простим йогуртом, щоб миттєво приготувати вершковий топінг або соус. Змішайте приправу з олією та замаринуйте м’ясо перед приготуванням.