Кухня

Мексиканський рис – найгостріший з пікантних гарнір

Фото: lamichoacanameatmarket.com
Цей завжди пікантний (а часом і дуже гострий!) гарнір популярний не лише в Мексиці, а й за її межами. Оскільки рис у країну завезли іспанці у ХVI ст., то страву ще називають «іспанській рис», хоча цей рецепт жодним чином не стосується до іспанської кухні.


У Мексиці у різних регіонах готують рис по-різному. Якщо ви замовите страву на півночі країни, ви, швидше за все, отримаєте рис, зварений на курячому бульйоні та з томатним соусом. Однак на півдні Мексики частіше зустрічається звичайний білий рис. У Мексиці його взагалі не називають іспанським або мексиканським рисом, а просто arroz – рис або arroz rojo - червоний рис.


Мексиканський рис приємно доповнює будь-яку страву з квасолі. Найпопулярніший дует – це arroz rojo та тушкована квасоля. Рис також подають із традиційними м'ясними стравами, як карне асада, пікаділло і т.п.


Приготувати власноруч мексиканський рис дуже просто. Процес простий, а результат неперевершений. Спочатку пасеруємо ароматну цибулю, моркву та болгарський перець до моменту, поки вони не віддадуть свої аромати олії, а самі не стануть золотистими та ніжними. Потім рис і томатну пасту перемішуємо разом з овочами, поки рисові зерна трохи не підсмажаться. Водночас томатна паста має карамелізуватися, щоб додати страві глибокого солоно-солодкого смаку.


Кмин і орегано – основні спеції в мексиканській кухні, тому вони використовуються і в цьому рецепті. Наприкінці рис можна прикрасити щедрою порцією подрібненої кінзи, але якщо ви не любите цю траву, сміливо замінюйте її петрушкою, зеленою цибулею або навіть базиліком.


Arroz rojo достатньо смачний, щоб їсти його на сніданок, обід або вечерю. Його можна їсти як самостійну страву або ж як гарнір. Зазвичай рис з’їдається до останньої зернинки, але якщо будуть залишки, їх можна зберігати в герметичному контейнері в холодильнику до 5 днів або в морозильній камері до 1 місяця.


Інгредієнти
  • 3 ст. л. оливкової олії
  • 2 моркви, очищені від шкірки і нарізані кубиками
  • 1 невеликий зелений солодкий перець, нарізаний кубиками
  • 1 невелика цибулина, подрібнена
  • 3 зубчики часнику, тонко нарізані скибочками
  • 2 склянки довгозернистого рису, добре промитого
  • 1 ст. л. томатної пасти
  • 2 1/2 склянки курячого бульйону
  • 400 г нарізаних кубиками помідорів
  • 220 г консервованого томатного соусу
  • 3/4 ч. л. меленого кмину
  • 1/2 ч. л. сушеного орегано
  • Сіль
  • Свіжомелений чорний перець
  • 1/4 c. дрібно нарізаної кінзи (або петрушки)


Приготування
У великій сковороді на середньому вогні розігрійте олію. Додайте моркву, солодкий перець, цибулю та часник, і тушкуйте, часто помішуючи, поки цибуля не стане напівпрозорою, приблизно 5 хвилин. Додайте рис і томатну пасту і готуйте, помішуючи, 2-3 хвилини.


Влийте бульйон, помідори, нарізані кубиками, томатний соус, додайте кмин, орегано, чайну ложку солі та ½ чайної ложки перцю. Доведіть до кипіння. Накрийте кришкою і зменште вогонь до мінімуму.


Тушкуйте, поки рис не звариться і рідина не вбереться, періодично помішуючи, приблизно 17 хвилин. Перед подачею прикрасьте кінзою. Смачного!