Не може бути! 15 цікавих фактів про мексиканську кухню
Про що ви думаєте, коли чуєте слова “мексиканська їжа”? Тако, тортилья, буріто? А чи знали ви, що Мексика – це батьківщина шоколаду та какао, і що тут полюбляють їсти комах? Ні? Тоді приготуйтеся дивуватися!
1. Салат «Цезар» винайшли у Мексиці Уявіть, цей знаменитий салат родом не з Італії або США. Щоб дізнатися його історію, повернімося у 1924 рік. Італійський іммігрант, Цезар Кардіні, був власником ресторану «Цезар» у Тихуані, який приваблював американців, розчарованих сухим законом. Якось, на вихідні в День незалежності США, 4 липня, у ресторані було стільки гостей, що на кухні майже закінчилися продукти. Тож кмітливий власник приготував салат з усього, що трапилося під руку. А трапились йому салат ромен, часник, сухарики, сир пармезан, яйця, оливкова олія та вустерширський соус. Пізніше брат Цезаря, Алекс, додав анчоуси до страви. І ось так з’явився відомий салат!
2. Помідори родом із Мексики Пробач, Італіє! Незважаючи на те, що саме ця країна славиться своїми томатними соусами до пасти, вона не може назвати помідори своїми. Коли іспанці завоювали Мексику в XVI столітті, вони вперше познайомилися із помідорами. Потім завойовники повернулися до Європи вже з гастрономічною новинкою.
3. На кухнях користуються особливим приладдям Для подрібнення спецій та приготування сальси на мексиканських кухнях використовують «молькахете» - це традиційний мексиканський варіант ступки. «Молінілло» – це вінчик, який чудово робить шоколадну піну. І більшість родин для приготування знаменитої мексиканської тортильї мають вдома пласку сковороду, яку називають «комал».
4. Тамале має тисячолітню історію Мексиканській страві тамале майже вісім тисяч років. Слово «тамале» походить з ацтекської мови і означає «загорнута їжа». Зараз тамале – одна із зіркових страв мексиканської кухні. Її готують із кукурудзяного тіста, яке намазують на кукурудзяне листя, наповнюють різноманітними начинками, загортають та готують на пару.
5. Мексиканська кухня дуже різноманітна Кухня Мексики – має значні регіональні відмінності. Страва зі свинини кочіто, дуже популярна у південному штаті Чіапас, може бути загадковою таємницею для когось у північному штаті Тамауліпас. Звичайно, є страви, які можна знайти у всій країні, але навіть вони часто бувають із регіональними варіаціями.
6. Мексиканська родина з’їдає кілограм тортильї щодня За легендою народу мая, тортилью винайшов селянин, намагаючись догодити своєму голодному королю. Тонкі круглі бездріжджові коржі готували з кукурудзяного борошна. Іспанці завезли у Новий Світ пшеницю, після чого виникли борошняні тортильї. Зараз це буденний хліб іспанців, який їдять просто так або у разом з різноманітними стравами.
7. У тако є своє власне свято Саме так, День тако святкують у Мексиці 31 березня. Перша згадка про тако датована XVIII століттям. Цю закуску з різноманітними начинками – часто їли працівники шахт, де видобували срібло. Тоді тако стали головною стравою мексиканців робочого класу. Тож, напевно, саме мексиканські видобувачі срібла зробили тако популярними.
8. Тако їдять на обід. Чи ні? Слово "тако" приблизно перекладається як "легкий обід". Зараз більшості людей все одно, коли і як вони їдять тако – на обід, вечерю, сніданок чи в якості закуски. Хоча раніше тако із морепродуктами їли виключно на обід, тоді як «антохітос», тобто «вуличні тако» - лише на вечерю.
9. Мексика – батьківщина какао та шоколаду Слово шоколад походить від іспанського «чоколатль». Коли іспанці прибули до Мексики на початку XVI століття, вони побачили, що ацтеки пили пряну рідину зі спеціями, виготовлену з перетертого насіння какао. Великий імператор ацтеків Монтесума II пив цей «напій богів» виключно із золотого келиха. Деякі мексиканці також додавали ваніль та мед до свого шоколаду, створюючи ранню версію сучасного какао. Какао та шоколад були привезені до Європи іспанцями й відтоді стали дуже популярними.
10. Мексиканський шоколад дуже особливий Мексиканський шоколад виготовляється з какао-бобів, цукру та кориці. Його текстура дуже зерниста у порівнянні зі звичним для нас шоколадом через високий вміст цукру. Дуже часто додають й інші інгредієнти, як чилі, ваніль, горіхи, щоб створити ще більш складний смак.
11. Найкращий гарячий шоколад подають у Мексиці Найпопулярніший спосіб споживання шоколаду в Мексиці – це… пити його! Але мексиканський гарячий шоколад не схожий на той, який ви уже куштували. Він виготовляється з насиченої ароматичної пасти, в основі якої мелене какао, цукор і кориця, а не з какао-порошку. В місці Оахака до пасти також додають мелений мигдаль.
12. Мексиканці полюбляють шоколад з перцем Виявляється, гострий перець чудово смакує з шоколадом. І це насправді так! У Мексиці всюди можна знайти цукерки з перцем чилі. Перцем посипають плитки шоколаду, або ж занурюють у гострий шоколад тропічні фрукти.
13. Мексиканці їдять комах Найбільш їстівні комахи світу живуть у Мексиці. Коники – найулюбленіші! В них багато білка, з них виходить хрумка смачна начинка для тако! Іноді коників їдять просто як закуску, вкриваючи порошком чилі та соком лайма.
14. У мексиканській кухні багато унікальних інгредієнтів. Коники – лише одна із мексиканських гастрономічних «родзинок». Є не менш шалені інгредієнти, із яких готують дуже смачні страви. Наприклад, додають личинки мурашок до яєчні та чорні черві’яків до тако. Мексиканці також люблять їсти квіти: квіти гарбуза пасують до супів, а квіти юки – до рагу.
15. Мексиканські десерти мають свої особливі свята Одним із найсолодших фактів про їжу в Мексиці є те, що для багатьох мексиканських десертів є свої особливі дні. «Калабаза тача» (приготований гарбуз, замочений у карамельному соусі) – це традиційний мексиканський десерт, який подають під час святкування Дня мертвих. На Різдво мексиканці мають особливу традицію прикрашати крихітне печиво у формі кільця червоними та зеленими присипками, перетворюючи їх у мініатюрні їстівні вінки. Дуже важливий день, Сінко де Майо – 5 травня – відзначають хрусткими чурос, вкритими кокосовим соусом.