Фото: Sam Moqadam/UnsplashВам знайоме слово «адобо»? Страва, традиційна у багатьох країнах Латинської Америки, для українських кулінарів може видатися таємничою. Перш за все через складну та дещо заплутану історію. Але якщо розібратися, то готувати адобо дуже просто, а їсти – дуже смачно!
Про походження адобо постійно сперечаються. Історія виникнення страви змінюється та переписується. Але по суті, адобо – це суміш спецій, назва якої походить від іспанського слова adobar, що означає «маринувати». Протягом багатьох років цей термін перетворився із узагальнюючого для всіх маринованих страв в іспанській кулінарії на позначення конкретної суміші спецій та інгредієнтів, яка зараз найбільш поширена в кулінарії Мексики та Латинської Америки.
Мексиканський адобо не варто плутати з філіппінським. Національна страва Філіппін – це м’ясо або овочі, мариновані у соєвому соусі, оцті, часнику та різноманітних спеціях. Мексиканський адобо – це суміш прянощів, багато з яких до Мексики привезли конкістадори. Однак філіппінська страва також отримала свою назву від іспанських колонізаторів, які побачили схожість між філіппінськими методами приготування м’яса та власними класичними техніками маринування.
Для приготування мексиканського адобо використовуються традиційні іспанські спеції, але до суміші додаються і місцеві інгредієнти: помідори та чилі, щоб зробити соус червоним, густим і гострим. Таким чином, мексиканське адобо – це поєднання корінних та колоніальних впливів. Зазвичай в адобо маринують м’ясо, яке потім смажать на грилі.
Цей універсальний адобо за рецептом із Оахаки ідеально підходить для приготування на грилі ковбасок чорізо, свинячих ребер та курячих грудок. Просто натріть приготованою пастою обране м’ясо, дайте йому трохи полежати, потім обсмажте на грилі і насолоджуйтеся своїм адобо зі свіжим салатом або у складі тако.
Інгредієнти
- 125 г чилі гуахільо (без стебла та насіння)
- 2 ч. л. сушеного чебрецю
- 1 ст. л. сушеного орегано
- 6 цілих гвоздик
- 12 цілих горошин перцю
- ½ ч. л. насіння кмину
- ¼ склянки (35 г) зубчиків часнику, очищених від шкірки
- 3 лаврових листа
- 1 паличка кориці
- 1 склянка (110 г) нарізаної кубиками білої цибулі
- ½ склянки (160 мл) білого оцту
- Морська сіль
Приготування
Поставте каструлю з водою на вогонь, доведіть до кипіння. Зніміть з вогню, покладіть у воду чилі і накрийте кришкою. Залиште на 30 хвилин або поки перці не стануть м’якими. Залиште півсклянки (120 мл) рідини, у якій були чилі, решту злийте.
У ступці подрібніть чебрець, орегано, гвоздику, горошини перцю, кмин та часник. У Мексиці для цього використовують традиційну ступку малькохете, у якій подрібнюють спеції та готують сальси. Ви ж можете сміливо скористатися кавомолкою, яка виконає свою роботу не гірше за молькахете. У такому разі часник розчавіть окремо.
Покладіть пом’якшені чилі із збереженою водою в блендер разом з лавровим листям, паличкою кориці, цибулею, меленою сумішшю спецій та оцтом. Змішайте до однорідності і посоліть за смаком. Адобо готовий до використання!