Фото: patijinich.comІспанське слово mariscos перекладається як «морепродукти» та стосується будь-яких видів молюсків та ракоподібних, яких можна виловити та з’їсти. А це креветки, краби, мідії, омари, восьминоги, кальмари, устриці…
Мексика має понад 10 000 кілометрів берегової лінії на обох узбережжях. У країні тисячі закладів, де їдять морепродукти, починаючи від кіосків на ринку, які часто називають коктейлеріями або маріскеріями, закінчуючи п’ятизірковими ресторанами у великих містах далеко від узбережжя, таких як Мехіко.
Фарширований Краб із Тампіко – Jaibas rellenas
Тампіко – портове місто на північному сході мексиканського штату Тамауліпас. Морепродукти тут настільки важливі, що місцеві жителі неофіційно називають себе jaibas, тобто крабами. Щоб приготувати Jaibas rellena, краба спочатку підсмажують з цибулею, часником, помідорами та чилі, а потім знову заправляють у свою шкаралупу, яку панірують та смажать або запікають.
Устричний суп зі штату Наяріт – Sopa de Ostiones
Наяріт – штат, що розташувався на тихоокеанському узбережжі Мексики. Вишуканий устричний суп починається з простого ароматного бульйону, який готується з цибулі, селери, лаврового листа, орегано та кінзи. Перед подачею до бульйону обережно додають сирі устриці і ще трошки готують на повільному вогні.
Абалон із Баха Каліфорнії
Молюск абалон вважається делікатесом у країнах Азії, а у штаті Баха Каліфорнія його виловлюють у промислових масштабах. Абалон заморожують та консервують як для експорту, так і для внутрішнього споживання. Але в самій Баха Каліфорнії молюска їдять найчастіше у складі севіче.
Arroz la Tumbada з Веракруса
Веракрус, штат у Мексиканській затоці, відомий багатьма своїми стравами з морепродуктів. Незважаючи на назву "рис а-ля Тумбада", ця страва насправді є чудовим томатним бульйоном з морепродуктів, що містить креветки, восьминога, краба і, звичайно, рис.
Цей штат також відомий своїм червоним окунем у стилі Веракрус (Huachinango a la Veracruzana). Традиційно цілу рибину подають у соусі з помідорів, чилі, каперсів та оливок. Суміш інгредієнтів у цій страві ілюструє поєднання аутентичних мексиканських та європейських інгредієнтів, які зробили традиційну мексиканську кухню такою самобутньою.
Кальмари та восьминоги з півострова Юкатан
Цих двох безхребетних ловлять у водах штатів Кампече та Юкатан на південному сході Мексики. Є безліч способів їх приготування. Однин із найбільш традиційних – це en escabeche або маринування у розчині оцту, води, солі, трав та спецій. Ще одна відома страва – восьминіг, приготований у власному чорнилі – pulpo en su tinta.
Агуачіле з Сіналоа
Штат Сіналоа на заході Мексики розташувався уздовж узбережжя Тихого океану, тому експортує велику кількість креветок. Агуачіле готують із сирих креветок зі свіжим гострим перцем чилі, соком лайма та водою; його часто подають зі свіжими фруктами або овочами, такими як огірок або диня.
Дещо складнішим є креветковий коктейль у стилі Сіналоа, який поєднує варені креветки, томатно-молюсковий сік, цибулю, кінзу, подрібнені огірки та декілька видів перцю чилі та гострого соусу.
«Швидка допомога» з Акапулько
Не дивно, що велике туристичне місто Акапулько, що розташувалося на тихоокеанському узбережжі Мексики, відоме своїми коктейлями з морепродуктів. Vuelve a la Vida, що перекладається як «повернутися до життя» - один із них. Це поєднання креветок, восьминогів, равликів, устриць та риби, а також подрібненої цибулі та кінзи, перцю чилі, помідорів, авокадо та соків лайма та апельсина. В Акапулько стверджують, що Vuelve a la Vida ідеально допомагає тим, хто страждає від похмілля або від нерозділеного кохання.