Кухня

Кактуси – не лише символ Мексики, а й смакота

Кактус – не тільки культурний та історичний символ Мексики, а й один із основних продуктів мексиканської кухні! Кактус додають як до вишуканих ресторанних страв, так і до вуличної та домашньої їжі.

Чи можна їсти кактус?
Коротко кажучи – так! Один зі способів їсти мексиканський кактус – у складі кесадильї. Тортилью наповнюють начинкою і сиром та підсмажують, це дуже популярна страва вуличної їжі. Маринований у вишуканих мексиканських спеціях кактус додає пікантну нотку кесадильї.

Як готувати кактус
Щодо приготування, то кактус надзвичайно універсальний. Його можна смажити на грилі або сковороді, тушкувати разом з іншими овочами та м’ясом. Крім того, кактус додають до салатів. З борошна з кактусу «нопал» випікають печиво, що містить багато клітковини.


Чи корисний кактус?
У кактусі дуже багато води, клітковини, кальцію і калію – тому мексиканський кактус однозначно є частиною здорового раціону. Завдяки великій кількості клітковини, кактус знижує рівень холестерину та глюкози в крові. Кактус дає відчуття ситості та сприяє хорошому травленню.

Кактус на мексиканському прапорі
Наступний цікавий факт про кактус – він є прикрасою мексиканського прапору, на якому зображений орел, що тримає гримучу змію, сидячи на кактусі. Це відсилка до легенди про заснування мексиканської столиці – Мехіко. Легенда свідчить, що боги наказали ацтекам заснувати своє місто там, де вони побачать орла на кактусі, який їв змію. Більше того, це зображення протягом століть було важливим політичним та культурним символом тріумфу добра над злом.

Найпоширеніший сорт їстівних кактусів – нопал
Нопал – це м’ясисті кактуси, які виростають від одного до п’яти метрів заввишки. Вони мають пласкі соковиті гілки, вкриті голками. Крім того, кактуси нопал можуть рости навіть на висоті 3000 метрів над рівнем моря, бувають дикими і культивованими. Нопал їдять сирим або приготованим, кактус додають до мармеладів, супів, рагу та салатів, а також використовують у медицині, як корм для тварин. Ці рослини багаторічні та цвітуть переважно з грудня по червень. Плоди кактусу називають «колюча груша», вони дуже смачні, з маленьким хрустким насінням усередині.


Мексиканці використовують кактуси у господарстві віддавна: разом із агавою, кукурудзою та квасолею кактуси були основою раціону одного із корінного народу Мексики – чичимеків. Вони і назвали кактус «нохпаллі», а після прибуття іспанців він і перетворився на сучасний нопал.