Кухня

Гуакамоле з томатільйо і поблано – інтерконтинентальний смак і космічна повага

Фото: simplyrecipes.com
Гуакамоле – соус, який обожнюють на всіх континентах . Він має насичений ніжний смак, кремову текстуру, його легко адаптувати до власних уподобань, додавши бажані інгредієнти. Батьківщина гуакамоле, звичайно, Мексика. Адже саме звідти походить головний інгредієнт сальси – авокадо.

Авокадо з давніх давен є частиною мексиканської дієти. Археологи знайшли докази, що авокадо їдять вже майже 10 000 років у центральній Мексиці. Тоді люди просто збирали та їли дике авокадо. Дослідники вважають, що Мезоамериканські племена, такі як інки та майя, почали вирощувати одомашнені авокадо приблизно 5000 років тому.

У XVI столітті іспанські дослідники стали першими європейцями, які скуштували авокадо. Вони назвали його aguacate. До моменту іспанського завоювання авокадо з Мексики встиг потрапити до Центральної та Південної Америки. Зрештою, іспанці привезли авокадо до Європи, де фрукт і отримав свою сучасну назву. Вважається, що сер Ганс Слоун, ірландський натураліст, придумав слово «авокадо» у 1696 році, коли він згадав про нього в каталозі рослин. Він також назвав його «алігаторовою грушею».


Історія гуакамоле, яка готується зі стиглих авокадо, бере свій початок з імперії ацтеків у Центральній Америці. Ацтеки любили свою «ahuaca-mulli» або суміш з авокадо. Іспанцям також сподобалося це частування, але вони не могли правильно вимовити назву. Цей смачний соус спочатку складався з авокадо, помідорів і чилі, але з роками іспанці почали додавати свої власні інгредієнти, як-от цибуля, кінза та сік лайма. З часом іспанська вимова змінила назву цієї страви на «гуакамоле».

У цій версії гуакамоле пюре з томатільйо замінює частину насиченого авокадо, додаючи трохи солодкого та в’яжучого смаку, а смажені чилі поблано додають гостроти. Цей рецепт можна ще покращити, додавши мілко порізані помідори черрі, манго або папайю. Ця сальса заслуговує найкращих домашніх чіпсів з тортильї, запечених у духовці: для цього варто нарізати тортильї трикутниками, збризнути або злегка промазати їх олією, а потім випікати за температури 190 градусів до золотистого кольору та хрусткості.

Інгредієнти
  • 1 великий чилі поблано
  • 4 середніх томатільйо, очищені від лушпиння
  • 1 невелика цибулина, подрібнена
  • 1 зубчик часнику, подрібнений
  • 1/4 склянки подрібненої кінзи, плюс 1 столова ложка листя для гарніру
  • 1 столова ложка свіжого соку лайма
  • 3 авокадо Хаас, нарізані кубиками
  • Сіль і свіжозмелений перець
  • Запечені чіпси з тортильї для подачі

Приготування
Підготуйте інгредієнти. Якщо у вашій духовці є функція грилю, розігрійте його або духовку до максимальної температури. Покладіть поблано на деко і запечіть якомога ближче до джерела тепла, один раз перевернувши, до повного обвуглювання, приблизно 4 хвилин. Перекладіть поблано в невелику миску, щільно накрийте плівкою і дайте постояти 5 хвилин. Потім зніміть з поблано шкірку (це буде легко зробити, обтерши перець паперовим рушником), видаліть стебло та насіння.

Наріжте чилі на невеликі кубики. Перекладіть усі, крім 1 столової ложки, у середню миску.
Викладіть на деко томатільйо та запікайте їх у розігрітій духовці, поки вони не підрум’яняться, приблизно 3 хвилини (один раз їх перемішайте). Перекладіть у блендер та зробіть із них пюре.


Вилийте пюре з томатільйо до нарізаного кубиками поблано, додайте цибулю, часник, подрібнену кінзу, сік лайма половину авокадо, добре розімніть виделкою. Додайте залишився авокадо і злегка розімніть, щоб відчувалися шматочки авокадо. Приправте сіллю і перцем. Перекладіть гуакамоле в миску для подачі та прикрасьте столовою ложкою нарізаного кубиками поблано та листям кінзи. Подавайте відразу із запеченими чіпсами з тортильї.



2021-07-27 15:03