На світі дуже мало країн, які можуть похизуватися таким широким і смачним асортиментом цукерок, який має Мексика. Мексиканські солодощі (насправді, вони не всі солодкі) мають різноманітні дивовижні текстури та вишукані смаки. Традиційні мексиканські цукерки загалом мають багату і давню історію, що робить їх невід’ємною та цінною частиною спадщини нації.
Корінні мексиканці не знали що таке цукор, але вживали мед та утримували бджіл. Вони змішували мед із кукурудзою або іншим насінням, готуючи десерти. Один із таких залишається популярним і донині – це цукерки Alegria (у перекладі з іспанської – радість), які складаються із суміші насіння амаранту та меду. Цю суміш також використовували для релігійних церемоній, де скульптури, що зображували ацтекських богів, виготовляли з саме з «радості», а потім розбивали, щоб кожен міг з’їсти невеликий шматочок.
Амарант – рослина, родом з Мексики. У доіспанські часи, окрім того, що він був частиною раціону корінного населення, він також використовувався як валюта та в обрядових цілях. Нині амарант – продукт із категорії суперфудів. Він не містить глютену, у його зернах є ненасичені жирні кислоти, кальцій, магній, фосфор, залізо, вітаміни B1, В2, C, E, D. Амарант містить багато білка. Не дарма його називають «хлібом інків» і «пшеницею ацтеків».
Приготування Щоб підготувати амарантові зерна для використання у цьому рецепті, їх необхідно «підірвати», наче попкорн. Для цього поставте глибоку каструлю на середній вогонь. Насипайте по столовій ложці зерен амаранту на дно розігрітої каструлі. Далі зерна «вибухатимуть» і розкриватимуться, вони змінять свій колір з жовтуватого на білий. Часто струшуйте каструлю, щоб усі зерна мали змогу нагрітися та розкритися.
Готові зерна пересипте в сито, щоб відділити зерна, які не розкрилися, пересипте розкритий амарант у миску. Із ¾ склянки зерна амаранту вийде 2 склянки «підірваного» амаранту.
З’єднайте амарант, сушений інжир у великій мисці і перемішайте. Налийте мед у велику каструлю і підігрівайте на середньому вогні до тих пір, поки він тільки не почне карамелізуватися (на це піде 4-5 хвилин), зніміть з вогню, додайте дрібку солі, перемішайте, а потім швидко додайте суху суміш з амарантом та перемішайте.
Перекладіть ложкою у квадратну форму для випікання (20-сантиметрову), змащену олією і застелену пергаментним папером, вирівняйте поверхню, і залиште охолоджуватися на 10-15 хвилин. Вийміть із форми, розріжте на шматочки гарячим ножем, а потім повністю охолодіть. Alegria зберігатиметься в герметичному контейнері протягом 3 днів.