Фото: mexico-now.comСитна, душевна та страва мексиканської кухні, яка зігріває. Як це часто буває з усіма знаковими традиційними стравами, кожен підлаштовує рецепт під свої смаки, і своя версія чилі є чи не у кожного штату. Ми вам пропонуємо спробувати цей базовий рецепт, який ви легко зможете адаптувати до своїх смаків.
Основний інгредієнт чилі верде – зелений чилі, інші складові залежать від регіону та ваших уподобань. Традиційно при приготування чилі використовують яловичину, але це також може бути курка або свинина або поєднання різних видів м’яса. Окрім того, страву можна зробити вегетаріанською, замінивши м’ясо соєвим м’ясом, квасолею або тофу.
Інгредієнти
- 900 г свіжих зелених перців чилі (наприклад, поблано)
- 1/2 склянки води
- 1 столова ложка оцту
- 1 чайна ложка солі
- 2-3 столові ложки смальцю або олії для смаження
- 700 г курки або свинини без кісток (нарізаних невеликими кубиками)
- 2 склянки томатільйо (очищені від лушпиння, крупно нарізані)
- 2 склянки курячого або свинячого бульйону
- 4 зубчики часнику (очищені і нарізані)
- 1 середня цибулина (очищена і нарізана кубиками)
- 1/2 чайної ложки меленого кмину
- Сіль на свій смак
- 1/4 чайної ложки чорного меленого перцю
- 1/2 чайної ложки цукру
Приготування
Підсмажте перці. Потрібно щось надзвичайно гаряче, щоб обсмажити чилі. Найкраще відкрите полум’я - наприклад, гриль, але ви також можете смажити їх на гарячій сковороді або під грилем у духовці.
Смажте чилі, часто перевертаючи їх. Готуйте, поки шкурки не почорніють і не покриються пухирями. Шкірка не повинна бути рівномірно чорною, просто із темними плямами, а решта шкіри повинна виглядати дуже підрум’яненою.
На відкритому вогні або під грилем потрібно близько 10 хвилин, а якщо ви смажите їх на сковороді, від 15 до 20 хвилин. Дайте чилі досить охолонути, а потім видаліть стебло та насіння.
Перемішайте в блендері чилі з водою, оцтом і 1 чайною ложкою солі до однорідності. Відкладіть.
Нагрійте смалець або олію у великій сковороді на сильному вогні. Підсмажте м’ясо до хрумкої скоринки з усіх боків. Перекладіть м’ясо у тарілку, вистелену паперовими рушниками.
У великій каструлі з’єднайте м’ясо, зелений соус та томатільйо, готуйте чилі на повільному вогні 2 години, накривши кришкою.
Додайте решту інгредієнтів і тушкуйте додатково 2 години. Перевіряйте кожні 30 хвилин і додайте гарячої води, якщо це необхідно, щоб м’ясо постійно було у рідині. Подавайте чилі верде з теплими тортильями, рисом та квасолею. Як варіант, на кроці 4 додайте картоплю, нарізану кубиками (приблизно такого ж розміру, як м’ясо) разом з бульйоном та іншими інгредієнтами. Картопля чудово поєднується зі смаками цієї страви, пом’якшує інтенсивність чилі. Інший варіант: подавайте чилі разом з картопляним пюре.