Кухня

Орчата – вершкова прохолода з мигдалем і рисом

Фото: bonappetit.com
Можливо, до сьогоднішнього дня ви не чули про орчату – прохолодний освіжаючий злаковий напій, який надзвичайно популярний у Мексиці. А він, між іншим, має тисячолітню історію.


Вперше згадки про орчату зафіксовані у Північній Африці та датуються 2400 р. до н. е. Тоді напій робили із мелених та підсолоджених тигрових горіхів. Після того, як Єгипет став частиною Римської імперії, напій став відомим як hordeata, його цінували за охолоджуючі властивості та поживність, навіть поїли ним немовлят.


У VIII столітті орчата добралася до Іспанії, потім – до Франції та Англії. Разом з іспанськими колонізаторами орчата потрапила до Мексики. Оскільки іспанські конкістадори не привезли з собою тигрові горіхи до Нового Світу, тут почали виготовляти орчату на основі рису і назвали її horchata de arroz, тобто «рисова орчата». До напою також додали мексиканську корицю та ваніль. Напій став дуже популярним у Мексиці та поширився по всій Північній та Південній Америці.


Зараз орчата асоціюється, головним чином, з Мексикою та країнами Центральної Америки. Існує безліч латинських варіацій орчати, як-от horchata de mélon, виготовлена ​​з меленого насіння дині та horchata de ajonjolí, яка популярна в Пуерто-Рико і виготовлена ​​з меленого насіння кунжуту, рису та мигдалю, зі згущеним молоком, кокосовим молоком, перцем і ромом.


Ми вам пропонуємо приготувати класичну мексиканську орчату, а наприкінці запропонуємо кілька альтернатив, щоб ви могли пристосувати рецепт до своїх смаків.


Інгредієнти


Приготування
Підготуйте інгредієнти. Насипте рис та мигдаль у миску, додайте розламану на кілька частин паличку кориці. Залийте 4 склянками гарячої (але не киплячої) води. Накрийте миску і поставте в холодильник принаймні на 2 години, але бажано на ніч.


Потім блендером (ручним чи стаціонарним) збийте суміш, поки вона не стане максимально однорідною. На це може піти 2-3 хвилини. Кориця розм’якне у воді, її не потрібно видаляти перед змішуванням.


Перелийте суміш крізь дрібне сито у глечик.  Додайте склянку води, згущене молоко та ванільний цукор, розмішайте. Скуштуйте та додайте більше цукру або води, якщо потрібно.


Перед подачею додайте до глечика лід, ще раз перемішайте і подавайте у склянках, прикрасивши меленою корицею. Насолоджуйтесь!


Корисні поради
Щоб приготувати веганську орчату: замість згущеного молока додайте 1/4 склянки цукру або 3 столові ложки сиропу агави.


Альтернативні підсолоджувачі: замість згущеного молока або цукру використовуйте 1/4 склянки меду, 3 столові ложки сиропу агави або 1/4 склянки фініків (додайте фініки до суміші рису та мигдалю перед тим, як будете збивати її у блендері).


Вершкова орчата: замініть одну склянку води у рецепті на склянку молока або нежирних вершків.


Орчата без горіхів або без мигдалю: напій можна зробити виключно на основі рису, або замінити мигдаль на інші горіхи, наприклад, кеш’ю. Якщо у вас немає дрібного сита, процідіть напій крізь марлю, складену в кілька шарів.