Фото: Randy Fath/UnsplashМексиканська їжа різноманітна та яскрава. Розібратися у цьому калейдоскопі зі специфічних назв дуже непросто. Тож ми вам розкажемо, чим відрізняються тако і тостада, енчілада і чимічанга. Ваша справа – спробувати і обрати свого фаворита!
Що таке тако?
Звідки взялося тако? Існує кілька теорій щодо походження страви. Одна із них говорить, що тако завдячує своєю появою жінкам центральної Мексики. Вони загортали різноманітні начинки у тортильї та приносили ці страви своїм чоловікам, які працювали у полі. Щодо подорожі тако до Америки, є думка, що мексиканські видобувачі срібла принесли рецепт із собою. Тако залишаються популярним уже сотні років!
Тако – це невеликі коржі, тортильї, які можуть бути як твердими, так і м’якими. Їх наповнюють різноманітними смачними начинками – від риби та креветок до свинини та яловичини. Типові тако з твердої тортильї наповнюються яловичим фаршем, салатом, помідорами, сметаною та сиром, тоді як тако з м’якою основою простіші та, як правило, приправлені лаймом та кінзою.
Що таке тако «аль пастор»?
Тако «аль пастор» – традиційна страва центральної Мексики та один із найпопулярніших видів тако у світі. Його готують з маринованої свинини та ананасів. Свинина готується на грилі на вертикальній шпажці і нарізується тонкими смужками, тако доповнюється ананасами, кінзою, авокадо, цибулею та лаймом. На зародження тако «аль пастор» вплинула шаурма, яку в Мексику завезли ліванські іммігранти.
Яка різниця між буріто і тако?
Основна відмінність буріто від тако – розмір основи, тобто тортильї. Тако, здебільшого, це закуска, а буріто – це ситна повноцінна страва. Тортилья для тако може бути як м’якою, так і хрусткою, тоді як основа для буріто – це борошняна тортилья, у яку легко загортати начинку. Тако, як правило, містить один вид м’яса та легші начинки, тоді як буріто вміщує велику кількість овочів, сиру, квасолі.
Що таке енчілада?
Енчілада не тільки смачна, але й гарна страва. Тортилью спершу обсмажують на олії, потім наповнюють м’ясом або овочами та запікають під соусом чилі. Як правило, для енчілади використовують чилі роха – червоний соус, або чилі верде – зелений.
Що таке чимічанга?
Смажений на сковороді або у фритюрі, двоюрідний брат буріто, чимічанга – це тортилья, наповнена м’ясом. Для начинки використовується яловичина або подрібнена курка. Чимічанга подається з листям салату, рисом, смаженою квасолею, сальсою, сметаною та на додачу – вершковим сирним соусом.
Що таке фахіта?
Фахіта належить до так званої кухні текс-мекс, американо-мексиканської. Ба більше, батьківщина фахіти – це… Cполучені Штати Америки! Техаські скотарі бажали повторити мексиканські страви, додаючи свої власні смаки. Зараз фахіту можна знайти в меню багатьох мексиканських ресторанів. Назва страви буквально перекладається як "спідничка" на честь стейку скерт, який спочатку використовувався для страви (skirt у перекладі з англійської – спідниця). З часом для фахіти стали використовувати усі види яловичини. М’ясо маринують у різноманітних спеціях: чилі та часнику, до прикладу, і подають дуже гарячим, на тортильї з перцем та цибулею.
Що таке торта?
Торта – різновид мексиканської вуличної їжі. Це бутерброд у вуличному стилі, який і смачний, і дуже популярний. Начинку для торти подають на м’яких болільйо, мексиканському варіанті французького хліба. Страва є дуже популярним обідом у Мексиці, її готують із підсмаженим на грилі стейком, шинкою та різноманітними солодкими та пікантними спеціями. Доповнюють салатом, томатами, халапеньйо, авокадо та сметаною.
Що таке тостада
Любите відкриті бутерброди? Тоді тостада йде до вас! Тортилья обсмажується у фритюрі до хрусту, потім посипається яловичим фаршем, куркою або смаженою квасолею. Тостади можуть подавати із салатом, помідорами, сметаною та сиром, смаженою квасолею та рисом.
Тостада та чалупа – в чому різниця?
Різниця невелика, але вона є. Вона у формі тортильї. Оскільки слово chalupa означає «човен» іспанською мовою, тож чалупа зігнута, що робить страву схожою на тако. Тостада також смажиться, але викладається рівно, щоб на ній краще трималися усі начинки!