Кухня

Найсмачніше з гастро-палітри Пуебли

Фото: Roberto Carlos Roman Don/Unsplash
Пуебла – штат на сході центральної Мексики з однойменною столицею. Він відомий своїми яскравими щорічними фестивалями та смачною місцевою їжею. Чому саме у Пуеблі вона така особлива? Завдяки розташуванню, кулінарні традиції штату увібрали найкраще з усіх культур, які впливали на розвиток регіону.
Моле «поблано»

Моле «поблано» - кулінарна візитівка Пуебли. Насичений темно-червоний соус готується з величезної кількості інгредієнтів, зокрема, у рецепті є сушені чилі та шоколад. Моле «поблано» часто подають з індичкою або куркою на таких святах, як Сінко де Майо. Страва має особливе значення для Мексики, оскільки воно поєднує корінну та європейську культури. Найсмачніший моле «поблано» Марко Чертветті та Юлія Аврора Огородник скуштували в ресторані Augurio, де їх пригощав шеф-кухар Анхель Васкес. До речі, кожного червня у Пуеблі відбувається фестиваль, присвячений моле «поблано». Не плануєте відвідати фестиваль? Не біда, приготуйте моле «поблано» за нашим рецептом.

Chiles en nogada
Не знайти більш «побланську» страву, ніж ця. Фаршировані перці чилі поблано обсмажують у фритюрі, а потім поливають вершково-горіховим соусом і прикрашають зернами граната та петрушкою. Три елементи страви презентують кольори мексиканського прапора: зелена петрушка, білий горіховий соус та червоні зерна граната. Майте на увазі, що chiles en nogada готують лише з липня по вересень.

Мемелас
Мемелас можна скуштувати і в інших штатах, наприклад, в Оахаці. Проте, незважаючи на однакову назву, це різні страви. У Пуеблі мемелас – це коржик із кукурудзяного тіста маса овальної форми, наповнений квасолею і підсмажений на сковороді «комал». Потім додається сальса та сир, а також будь-що інше, наприклад, шкварки чічаррон або навіть картопля фрі. Часто цю страву їдять на сніданок.

Мамелас. Фото: dexam.co.uk

Семітас
Семітас – найсмачніший бутерброд у штаті! Назву йому дали традиційні булочки, які випікають тільки у Пуеблі. Марко та Юлія Аврора назвали семітас «сендвічем мрії», вони куштували його на «ринку ненажер» у Пуеблі. В ароматну булочку, присипану кунжутом, зазвичай, кладуть скибочки авокадо, м’ясо, сир, цибулю, перці «чипотле адобо» або «халапеньйо» та траву «папало». Але булочку також можна наповнити  м’ясом «аль-пастор», або м’ясом «карне асада». Обирайте на свій смак!

Тако по-арабськи
Тако в арабському стилі – справжній фаворит любителів м’яса в Пуеблі. Обсмажену свинину ріжуть і подають не на тортильї, а на хлібі, який називається «пан-арабе», він схожий на лаваш. Зверху трохи лимонного соку та гострої сальси – і тако готовий, смачного!

Чалупас
Це злегка підсмажені кукурудзяні тортильї, до яких додають сальсу, цибулю і подрібнену курку або яловичину. Частіше за все їх їдять на вулицях перед вечірками, замовляючи одразу по 3-4 штуки.

Пелонас
Пелонас – ще один сендвіч по-мексиканськи. Це хрусткий смажений хліб, наповнений квасолею, салатом, подрібненою яловичиною, гострою сальсою та сметаною.

Молотес
Молотес – це кукурудзяні тортильї із начинкою, обсмажена у фритюрі. Тортилью начиняють чим завгодно – від сиру, картоплі до грибів і м’яса. Зверху молотес щедро заливають сальсою та сметаною.

Молотес. Фото: spoonforkbacon.com

Пасіта
Чимось же потрібно запивати смачні страви? Пасіта – це лікер із родзинок, який подається у чарці з кубиком солоного витриманого сиру всередині та родзинкою.