Чинампи для вирощування урожаю використовували ще за часів ацтеків. На невеличких острівцях збирали землю та органічні рештки рослин. Там фермери сіяли кукурудзу, квасолю, перці чилі, помідори та зелень.

Прямо посеред плавучих городів знаходиться агроекологічна громада Arca Tierra. Спільнота об’єднує 65 селянських фермерських родин, іншими словами, чинамперосів, 35 кухарів, вісім ремісників та двох художників, які мають спільну місію – захист традиційних сільськогосподарських практик та сприяння чесній торгівлі. Arca Tierra дозволяє мексиканцям та туристам, які цікавляться гастрономією, побачити, як органічно та без шкоди для довкілля вирощують продукти, які вони їдять.

Мережа практикує регенеративне землеробство, тобто таке, що зосереджується на відновленні ґрунтів та не шкодить навколишньому середовищу. За словами співзасновників Arca Tierra Пабло та Лусіо Усобіаги, їх кінцева мета не «просто вирощувати рослини, а побудувати органічну екосистему». Вони впевнені, що підтримка роботи місцевих фермерів має вирішальне значення для зміцнення економіки, захисту кулінарних та культурних традицій.
Продукти, вирощені фермерами Arca Tierra, розподіляються за трьома напрямками. 58% урожаю потрапляє на кухні найвідоміших ресторанів Мехіко, зокрема, Pujol, Quintonil, Rosetta та Maximo Bistrot, 37% постачається на програму підтримки сільського господарства (CSA), яка забезпечує своїх споживачів щотижневим запасом свіжих овочів. Решта ж 5% продаються з прилавків магазинів у центральній частині Мехіко.