Фото: foodandwine.com
Чи не найголовніша візитівка мексиканської кухні – смачний, насичений, кремовий та ніжний гуакамоле – має безліч варіантів рецептів, окрім класичного.
Літо – пора солодкої кукурудзи та дозрілих на сонці помідорів. І будемо говорити відверто, для бекону сезон не закінчується ніколи. Тому сальса з таким поєднанням приємно здивує своїм насиченим смаком і бездоганно підійде як закуска для літньої вечірки.

Кілька порад щодо вибору авокадо: на дотик вони мають бути достатньо пружними – піддаватися натиску, але не дуже сильно. Якщо авокадо дуже тверде, воно нестигле, а якщо занадто м’яке – перезріле. Крім того, пам’ятайте, що для цього рецепту найкраще використовувати цукрову кукурудзу і підсмажити її на грилі.
Якщо у вас немає гриля, оберіть один із цих способів:
- Спочатку замочіть неочищені качани кукурудзи у воді на 15 хвилин. Потім обсмажте їх прямо у лушпинні протягом 10 хвилин на сковороді на повільному вогні, один раз перевернувши. Після цього очистіть кукурудзу та обсмажте її під грилем в духовці, поки зерна не почнуть підрум’янюватися, приблизно по три хвилини з кожного боку.
- Замість кукурудзи на качані можна використовувати 1/4 склянки зерен солодкої кукурудзи (свіжих або заморожених). Обсмажте їх у сковороді на сильному вогні протягом 4-5 хвилин, або поки вони не стануть коричневого кольору.
- Сotija – це знаменитий мексиканський сир, який ідеально доповнює вершковий авокадо, солодку кукурудзу та солоний бекон. Замість нього можете сміливо використовуйте фету, бринзу або адигейський сир.
Інгредієнти
- 2 качани солодкої кукурудзи
- 4 товсті скибочки бекону
- 1 склянка свіжих подрібнених томатів
- 4 стиглих авокадо
- 2 столові ложки свіжовичавленого соку лайма
- щонайменше 1/4 чайної ложки солі
- 1/4 склянки підрібненого сиру (для подачі)
- Чіпси з тортильї (для подачі)
Приготування
Розігрійте духовку до 200 градусів для приготування бекону. Також розігрійте гриль для приготування кукурудзи до 200 градусів. Покладіть неочищені качани кукурудзи у велику миску і залийте повністю холодною водою, залиште на 15 хвилин.
Вистеліть деко фольгою і встановіть поверх решітку для випічки, на неї покладіть бекон. Випікайте бекон 10 хвилин, переверніть і готуйте ще 5-6 хвилин, або поки бекон не стане хрустким. Перекладіть бекон на тарілку, застелену паперовими рушниками. Щойно він охолоне, подрібнить на шматочки розміром 1 см.
Після замочування кукурудзи приготуйте її на грилі (прямо з лушпинням) протягом 15 хвилин. Зніміть лушпиння і обсмажте качани на грилі ще 5–6 хвилин, або поки кукурудза не стане дуже засмаглою. Потім зніміть кукурудзу з гриля і залиште охолоджуватися. Гострим ножем зріжте з качанів зерна.
Помістіть нарізані помідори та розкришений бекон у миску з зернами кукурудзи. В окремій мисці злегка розімніть авокадо виделкою, додайте сік лайма, перемішайте. Додайте пюре з авокадо в миску з кукурудзою, беконом та помідорами.
Змішайте інгредієнти до однорідності. Приправте сіллю, а потім накрийте гуакамоле поліетиленовою плівкою, притиснутою безпосередньо до його поверхні. Поставте гуакамоле в холодильник на 15 хвилин, щоб аромати могли змішатися перед подачею.
Безпосередньо перед подачею скуштуйте гуакамоле і при необхідності додайте ще солі. Прикрасьте розкришеним сиром і подавайте до столу з теплими чіпсами. Смачного!