Фото: seriouseats.comЛегкий та смачний, справді літній мексиканський курячий суп з помідорами, чилі, хрумкими тортильями та лаймом.
Sopa de Lima - делікатес мексиканського півострова Юкатан. Суп зі смаком вогняного хабанеро, кориці, гвоздики та кислих лаймів. Гострота супу пом'якшується кремовим авокадо, а смажені хрусткі тортильї додають текстури страві.
Приготування починається з обсмажування коржиків (олію після цього використовують для приготування супу). Якщо ви хочете заощадити час, поки суп вариться, можете посмажити тортильї паралельно в окремій сковороді.
Чилі хабанеро надзвичайно гострий. Поводьтеся з ним дуже обережно: або надягайте рукавички під час приготування, або ретельно мийте руки після та не торкайтеся очей.

Інгредієнти
- 1 склянка оливкової олії (можна брати також соняшникову, арахісову, або кукурудзяну)
- 6 кукурудзяних коржів
- 1 1/4 склянки подрібненої цибулі
- 3 зубчики часнику, подрібнені
- 1 чилі хабанеро, без насіння, подрібнений
- 1/4 чайної ложки меленої кориці
- Дрібка меленої гвоздики
- 2 великих помідора, очищених від шкірки, подрібнених
- 2 літри курячого бульйону
- 1 чайна ложка сушеного орегано
- 1 чайна ложка солі (більше на власний смак)
- 700 г курячих стегон без шкіри та кісток, з них треба обрізати зайвий жир та розрізати навпіл
- 1/3 склянки соку лайма (на це піде від 2 до 4 лаймів, залежно від розміру)
- 1 пучок кінзи, грубо нарізаної, для подачі
- 2 авокадо, очищених та порізаних на скибочки для подачі
Приготування
Розігрійте духовку до 180 градусів. Викладіть тортильї в один шар на деко і підсушіть 10-12 хвилин, один раз перевернувши. Вийміть з духовки та наріжте на смужки шириною приблизно 0,5 см.
Налийте олію у велику каструлю з товстим дном, розігрійте на середньому вогні, поки температура масла не досягне приблизно 180 градусів. Якщо у вас немає спеціального термометра, опустіть невеликий шматочок тортильї в олію. Якщо олія шипить, можна смажити.
Партіями обсмажте в олії смужки тортильї до хрумкості. Смажте 2-3 хвилини або поки вони не стануть золотистими. Вийміть підсмажені коржі на тарілку, вистелену паперовим рушником.
Залиште в каструлі дві столові ложки олії, у якій смажилися тортильї. Підсмажте на ній цибулю до прозорості, приблизно 5 хвилин. Додайте часник, подрібнений чилі, корицю, гвоздику і готуйте ще кілька хвилин.
Додайте до цибулі очищені нарізані помідори, бульйон, орегано та курку. Після посоліть, додавши одну чайну ложку солі.
Доведіть до кипіння і зменште вогонь, щоб підтримувати слабке кипіння. Накрийте кришкою і варіть протягом 20-25 хвилин, поки курка не буде повністю готова.
Зніміть каструлю з вогню. Вийміть м’ясо та подрібніть. Поверніть курку в суп, додайте сік лайма, розмішайте. Скуштуйте, якщо необхідно, додайте ще солі на свій смак. Подавайте, прикрасивши смаженими тортильями, подрібненим авокадо та кінзою.