Фото: delish.com
Мексиканську кухню справді дуже важко уявити без тортильї. Ці круглі коржики з кукурудзяного чи звичайного борошна – зірки найпопулярніших страв, як-от тако, кесадилья, тостада, та багатьох інших. Із тортильї роблять чіпси, щоб занурювати їх у гуакамоле та в інші сальси.
Цей класичний мексиканський курячий суп з томатами має одну родзинку – він заправляється хрусткими смужками з тортильї, завдяки чому страва наповнюється теплим ароматом підсмажених кукурудзяних коржів! Тож приготовані чіпси – не просто гарнір, а повноцінний інгредієнт супу. До супу додають ще авокадо, сир, кінзу та лайм – тому він схожий на більш розслаблену версію енчілади. У цьому рецепті найкраще використовувати не свіжі кукурудзяні тортильї – вони мають бути трохи сухі, щоб краще підсмажитися.

Інгредієнти
- 6 кукурудзяних коржів
- 1/4 склянки кукурудзяної, соняшникової або оливкової олії
- 1/2 склянки подрібненої цибулі
- 2 зубчики часнику, подрібнені
- 1 середній чилі поблано або халапеньйо, без насіння, подрібнений
- 4 склянки курячого бульйону
- 1 банка очищених подрібнених помідорів (400 г)
- 1/2 чайної ложки солі
- 1 1/2 склянки подрібненої вареної курки
- 1 стигле авокадо
- 1/2 склянки тертого сиру (наприклад, чеддер)
- Подрібнена свіжа кінза
- 1 лайм, нарізаний скибочками
Приготування
Якщо у вас свіжі тортильї, попередньо підсушіть їх протягом 10-15 хвилин у розігрітій до 100 градусів духовці. Якщо у вас не свіжі, а вже сухі тортильї, одразу розріжте їх на смужки шириною приблизно у півсантиметра.
Нагрійте в каструлі об'ємом 3 літри олію на середньому вогні. Партіями обсмажте підготовані тортильї в олії до легкої рум’яності та хрусткості. Викладайте їх на тарілку, вистелену паперовими рушниками.
Додайте в каструлю, де смажилися тортильї, подрібнену цибулю, готуйте 2 хвилини, часто помішуючи. Потім додайте подрібнений чилі і готуйте ще 2-3 хвилини. Після чилі додайте часник і готуйте ще 30 секунд.
Влийте бульйон, покладіть помідори і додайте сіль. Збільште вогонь і нагрівайте, поки суп не почне кипіти, потім зменште вогонь до мінімуму, накрийте кришкою і варіть ще 15 хвилин. Додайте подрібнену курку, перемішайте. Залиште суп під кришкою.
Для подачі очистіть і наріжте авокадо скибочками. Розкладіть половину підсмажених смужок з тортильї в 4 окремі миски для подачі, додайте у кожну ополоник бульйону. Зверху покладіть авокадо і сир, прикрасьте залишками тортильї та кінзою. Подавайте з дольками лайма.