Фото: patijinich.com
Класичні мексиканські мариновані халапеньйо, або jalapeños escabeche, готуються зі свіжих перців чилі, цибулі, часнику, моркви, оцту і трав.
Халапеньйо та серрано – чудові гострі та ароматні мексиканські перці, які використовуються для приготування сальси, моле, гуакамоле та багатьох інших мексиканських страв. Також їх дуже полюбляють їсти маринованими. Цибулю, моркву, цвітну капусту також маринують разом з чилі і часто смакують на закуску.
На відміну від багатьох інших рецептів, цей починається з обсмажування перців та інших овочів у олії – це надає їм більш складного та концентрованого аромату. Потім овочі готують у суміші оцту та ароматних приправ.

Подавайте jalapeños escabeche з тако, тостадами, зі сніданками у мексиканському стилі або ж із будь-якими улюбленими стравами – від бургерів до каш.
Інгредієнти
- 450 г чилі халапеньйо (або, за бажанням, серрано)
- 1/3 склянки оливкової олії
- 2-3 середні цибулини, крупно нарізані
- 2-3 середніх морквини, очищених і крупно нарізаних
- Половина цвітної капустини, розібрана на суцвіття (за бажанням)
- 1 голівка часнику
- 4 склянки яблучного оцту
- 2 столові ложки солі
- 2 лаврових листа
- 1/2 чайної ложки сушеного орегано
- 4 гілочки свіжого майорану (можна свіжого орегано) або 1/4 чайної ложки сушеного
- 4 гілочки свіжого чебрецю або 1/4 чайної ложки сушеного
- 1 столова ложка цукру
Приготування
Промийте чилі. Гострим ножем проткніть кінчик кожного перчика навхрест, щоб оцет міг проникнути всередину.
Нагрійте оливкову олію у великій глибокій сковороді. Додайте чилі, цибулю, моркву, цвітну капусту, часник. Смажте на середньому вогні близько 10 хвилин, час від часу перемішуючи.
Додайте оцет, сіль, лавровий лист, сушений орегано, майоран, чебрець і цукор, доведіть до кипіння. Зменште вогонь і готуйте ще 10 хвилин.
Ви зрозумієте, що чилі готові, коли вони більше не будуть яскраво-зеленими, а стануть тьмяними, оливково-зеленими.
Простерилізуйте 4-5 півлітрових банок на водяній бані протягом 10 хвилин. Наповніть їх перцями та овочами, зверху залийте рідиною та герметично закрийте.
Після відкриття мариновані халапеньйо можна зберігати протягом одного-двох місяців у холодильнику.
Банки можна не стерилізувати, тоді jalapeños escabeche варто зберігати у холодильнику і використати не довше місяця.