Фото: reddit.comЗнаменитий сир з Оахаки, який іноді називають "Кесільо" або "Асадеро", - це еластичний, тягучий свіжий сир з коров'ячого молока з мексиканського штату Оахака. Цей сир має насичений молочний смак і його часто використовують для страв, в які потрібен плавлений сир. Він відомий своєю ніжною текстурою та формою, що нагадує товсті нитки, змотані у клубок. Цей сир є надійним та смачним джерелом кальцію та білка.
Вперше Queso Oaxacaбув виготовлений в містечку Етла штату Оахака на півдні Мексики. Сир має трошки солонуватий молочний смак. Його подають у свіжому вигляді, часто подрібнюють і використовують як начинку до бутербродів, або натирають його поверх страви перед запіканням.
Queso Oaxaca дуже схожий на італійську моцарелу: міцний, але разом з тим еластичний, і його можна розділити на дрібні шматочки. Сир виготовляється особливим способом, що називається «філата»: спочатку його нагрівають, розтягують, потім йому надають бажаної форми.
Як народжується сир із Оахаки: сире або пастеризоване коров’яче молоко нагрівають, потім додають культури та кислоту, поки рН молока не знизиться настільки, щоб можна було додати сичуг. Сичужний фермент згортає молоко до напівтвердої сирної маси, яку потім ріжуть на дрібні шматочки. Сир та сироватку обережно нагрівають і перемішують, що допомагає прибрати вологу з сиру. Сир зливають і залишають за кімнатної температури.
Далі сир розтягується. Шматочки сиру кладуть у дуже гарячу воду для пом’якшення, потім формують довгі тонкі нитки. Їх солять, потім накручують у кульку розміром із невеличкий м’яч. Кульки сиру охолоджують перед упаковкою.
Інші молоді сири у стилі «філата», як-от свіжа моцарела, виготовлені з буйволячого чи коров’ячого молока, або вірменський витяжний сир чечіл, можуть замінити Queso Oaxaca у мексиканських стравах, які ви готуєте на своїй кухні за нашими рецептами. Також для плавлення підійдуть й інші м’які сири, як Монтерей Джек, Колбі, м’який Чеддер або Проволоне, хоча смак буде трошки відрізнятися.
Queso Oaxaca доповнює чимало мексиканських страв, таких як сендвічі торта або семіта. Це відмінна начинка для Chiles Rellenos, тобто фаршированих перців поблано. Кесадильї, енчілади, квасоля та інші мексиканські страви також неможливо уявити без цього сиру.
Queso Oaxaca зберігають у холодильнику. Після відкриття щільно загортають сир в харчову плівку або кладуть в герметичний контейнер. Він може зберігати свіжість протягом тижня.
Заморожування сиру погано впливає на його текстуру, але заморожений та розморожений сир все одно добре плавиться при приготуванні. Перед заморожуванням кульку сиру щільно обгортають поліетиленовою плівкою або фольгою та складають у пакет на блискавці. У морозильній камері сир зберігається до трьох місяців, перед використанням його обов’язково розморожують, поклавши на ніч у холодильник.