Кухня

«Мексиканський помідор» – що таке томатільйо?


Фото: Shelley Pauls/Unsplash
Хоча томатільйо і можна перекласти як «маленький помідор», але це зовсім не він. Терпкий, яскравий, зелений та кругленький, томатільйо заслуговує на увагу і сповна отримує її у Мексиці.


То що ж таке томатільйо?
«Мексиканський помідор», «суничний томат», «перуанський аґрус», «земляна вишня», «золота ягода», «ананасна вишня» - у томатільйо багато імен і неповторний, ні на що не схожий смак. Він родом із Мексики – і цим, мабуть, про нього можна сказати все.
Томатільйо виглядає як маленький зелений помідор, вкритий тонким листям, але за смаком, він все ж таки ближче до аґрусу , і має набагато яскравіший смак, ніж томат. У м’якоті томатільйо є багато дрібного насіння, а кількість цукру на 15% більше, ніж в малині чи суниці. Томатільйо залишаються зеленими навіть коли дозріють, мають товсту і липку шкірку, що дозволяє їм довше залишатися свіжими.
Чим довше готувати томатільйо, тим м’якшим буде його кислий та терпкий смак. «Мексиканський помідор» часто використовують у сальсах разом з цибулею, коріандром, часником та будь-яким чилі. Томатільйо допомагає згладити інтенсивність гострого чилі в соусах.

Томатільйо входить до складу багатьох страв: енчілади, тако, тостади, позоле та різноманітних страв з яйцями. Коли ви заходите до мексиканського ресторану, то перше, що вам принесуть – це тотопос (чіпси із тортильї) з різноманітними соусами, переважно гострими. Один із цих соусів – зелений, терпкий і виготовлений з томатільйо.

Як підготувати томатільйо?
Перед тим, як додати томатільйо до страви, його відварюють, підсмажують або запікають. Останні два варіанти найкраще розкривають смак.
А якщо ви захочете приготувати зелений соус – сальса верде, ми вам розкажемо, як це зробити.

Інгредієнти

Приготування
Очистіть томатільйо, добре промийте. Розріжте навпіл і покладіть шкіркою до верху на деко, вистелене фольгою. Якщо використовуєте часник, також покладіть його на деко. Запікайте 5-7 хвилин при 200 градусах, поки шкірка злегка не потемніє.
Покладіть усі інгредієнти в блендер та змішуйте до однорідності.
Додайте солі за смаком. Сальсу подають холодною разом із чіпсами із тортильї або як доповнення до мексиканських страв.