Кухня

Гордіта – мексиканський бутерброд з кишенькою

Фото: sbs.com.au

Гордіта – традиційна мексиканська страва, своєрідний сендвіч, начинка до якого в кожному регіоні різна. Це може бути сир, м’ясо або морепродукти. Основу для сендвічу готують з тіста для тортильї, запікають або підсмажують за дуже високої температури, щоб всередині утворилися кишенька, куди кладуть дуже смачні начинки.

Є дві основні варіації цієї страви. В одній версії тісто підсмажується у фритюрі, переважно в центральній та південній Мексиці, в іншій – тісто підсмажується на традиційній пласкій сковороді комал. Найпоширенішою начинкою є пряне рагу зі свинини – така гордіта називається gordita de chicharrón. Гордіту часто їдять як обідню страву приправлену сальсою.

Вперше наші гастромандрівники Марко Черветті та Юлія Аврора Огородник спробували гордіту в Мехіко, у авторському ресторані Expendio de Maiz і тоді цей сендвіч їх вразив. Рецептів гордіти є безліч.  У прибрежному містечку Масатлан штату Сіналоа страву готують із креветками, доповнюючи цибулею, авокадо та кінзою.

Марко Черветті куштує гордіту під час гастроподорожі в Мехіко-сіті

Інгредієнти на 4 порції
  • 1⅓ чашки кукурудзяного борошна маса харіна
  • 5 ст. л. розтопленого сала або олії
  • 1½ ч. л. солі, плюс ще додатково
  • 4 сушених чилі гуахільо без стебла та насіння
  • 2 сушених чилі моріта без стебла та насіння
  • 1 ч. л. меленого коріандру або кмину
  • 800 г креветок середнього розміру, очищених
  • 4 зубчики часнику, нарізані тонкими скибочками
  • 2 гілочки чебрецю
  • 1 ст. л. яблучного оцту
  • 1 ч. л. сиропу агави або меду
  • 60 г масла, нарізаного шматочками
  • нарізана цибуля, нарізаний авокадо
  • листя кінзи і дольки лайма

Приготування
Розмішайте масу, 1 ст. л. сала, ½ ч. л. солі та 1 склянку води в середній мисці, поки не утвориться м’яке і трохи липке тісто. Якщо тісто занадто сухе, додайте ще 1 ст. л. води. Накрийте кришкою і дайте настоятися від 30 хвилин до 3 год.

Тим часом у маленькій каструльці залийте чилі гуахільо, моріта, коріандр половиною склянкою води. Поставте на плиту та доведіть до кипіння. Потім накрийте кришкою, зніміть з вогню і дайте настоятися 30 хвилин, щоб чилі розм’якшилися. Перекладіть у блендер і змішайте до однорідності, відкладіть.

Розігрійте духовку до 240 градусів, поставте решітку на найнижчий рівень. Підготуйте деко – змастіть його олією чи розтопленим салом. Розділіть тісто на 4 частини і сформуйте кульки. Покладіть на робочу поверхню і накрийте вологим кухонним рушником. Помістіть 1 кульку між 2 аркушами пергаменту. За допомогою невеликої сковорідки або каструлі натисніть на тісто, щоб перетворити кульку в диск діаметром 12-15 см. Акуратно зніміть пергамент, покладіть тісто на підготовлений деко. Повторіть це з рештою тіста.


Випікайте гордіту, поки зовнішні краї не стануть трохи золотистими, 10–12 хвилин. Переверніть і випікайте до золотистої та хрусткої скоринки ще 10–12 хвилин. Перекладіть на тарілку і дайте охолонути 10 хвилин. Гострим ножем плавним повільним рухом розріжте гордіту уздовж одного боку (іншу обов’язково залиште цілою).

Підігрійте 2 ст. л. розтопленого сала чи олії на сковороді. Готуйте креветки, поки вони злегка не підрум’яняться, приблизно одну хвилину з кожної сторони. Перекладіть готові креветки у середню миску. Зменште вогонь до середнього і підсмажте часник на тій же сковороді, часто помішуючи, приблизно 1 хвилину. Додайте гілочки чебрецю, оцет, сироп агави або мед, 1 ч. л. солі та приготоване пюре з чилі.

Готуйте, періодично помішуючи, до консистенції густого соусу, приблизно 6–8 хвилин. Додайте креветки і готуйте ще 1 хвилину. Зніміть з вогню, додайте вершкове масло і постійно помішуйте, поки воно не розплавиться і соус не стане глянцевим. Якщо треба, додайте більше солі. Вийміть чебрець.
Наповніть гордіту креветками в соусі, цибулею, авокадо та кінзою. Подавайте зі шматочками лайма.