МЕХІКО-СІТІ

Вражаюча кухня в ресторані без меню – Expendio de Maiz

Мехіко, вулична їжа, тако, Марко Черветті, Сільпо, рецепти, подорож, тревел, мексиканська кухня
Марко Черветті та Юлія Аврора Огородник дізналися, де в Мехіко пропонують найкращу авторську кухню у вуличному форматі.  Expendio de Maíz – ще один із закладів мексиканської столиці, який може і вміє дивувати. Це тортилерія і ресторан, де переважно використовують лише органічну місцеву продукцію.

Під час обіду в Expendio de Maíz

Ресторан має відкриту кухня, у нього немає зали, тільки столи на вулиці, немає і  меню – щодня гостям пропонують щось нове зі свіжих сезонних продуктів. Тут можна скуштувати тонкі смужки зеленого чилі «поблано», приготовані у кокосовій олії, енчіладу із бананами у соусі моле з кедрових горіхів і білого какао. Прикро, але багато страв готуються лише раз.  Марко пощастило спробувати гордіту від фантастичної шеф-кухарки закладу, Ани Долорес. Це випічка з кукурудзяного тіста, начинена рваною свининою, оливками та плантаною. І страва його вразила!

Марко куштує гордіту – випічку з кукурудзяного тіста з м'ясною начинкою

Але, перш за все,  Expendio de Maiz – це місце, де готують кукурудзяне тісто, масу, не з промислового борошна Maseca, а з фермерської органічної нікстамалізованої кукурудзи. Про нікстамалізацію ми розповідали раніше. Це процес, під час якого зерна курурудзи вимочуються і варяться в лужному середовищі, щоб потім перетворитися на еластичне та ароматне тісто. І в Expendio de Maiz прагнуть зберегти та прославити цей метод обробки зерна. 

Гордіта
Бажаєте скуштувати гордіту вдома? Скористайтеся нашим рецептом. Можливо, на пошуки основного інгредієнту доведеться витратити трошки часу, але зусилля варті того. Маса «харіна» – це порошкове кукурудзяне тісто, маса, для приготування справжньої мексиканської тортильї із насиченими смаком.


Тісто:
·      2 склянки (або 220 г) маси «харіна»
·      1 ч. л. розпушувача
·      1/2 ч. л. солі
·      1 ст. л. рослинного масла
·      1 1/4 склянки теплої води (приблизно)
·      Олія для смаження (близько літра)
Для начинки:
·      Будь-яке подрібнене тушковане або запечене м’ясо
·      Квасоля
·      Сир і сметана
·      Салат, помідор, цибуля, кінза

Приготування:
У великій мисці з’єднайте масу «харіна», розпушувач, сіль.
Додайте олію і приблизно одну склянку води. Перемішуйте, поки інгредієнти не об’єднаються. Додайте стільки води, щоб вийшло еластичне тісто, яке не прилипає до рук.
Розділіть тісто на чотири частини, з кожної сформуйте кружечок діаметром приблизно 12 см і товщиною 1 см. Смажте на середньому вогню на гарячій сухій сковороді по півтори хвилини з кожного боку або поки тісто не стане рум’яним.
Нагрійте у глибокій сковороді олію до 180 градусів, покладіть туди коржик. Олії має бути стільки, щоб гордіта занурилися хоча б на сантиметр. Приблизно через дві хвилини вона спливе. Переверніть і смажте ще 30 секунд. Викладіть на паперові рушники та дайте повністю охолонути.
Гострим ножем розріжте гордіту уздовж краю, утворюючи кишеню для начинки
Наповніть гордіту начинкою. Смачного! Зауважте, що начинка може будь-якою, за вашим смаком.