Кухня

Мескаль – це про Мексику, якою вона є

Фото: yayo davila/Unspash
Якщо ви любите текілу та бажаєте спробувати щось більш мексиканське та аутентичне, настав час ближче познайомитися з мескалем. Текіла виготовляється виключно з блакитної агави, здебільшого великими брендами.


А мескаль залишається продуктом невеликих місцевих виробництв, як Mezcal Convite, де під час своєї подорожі побували Марко Черветті та Юлія Аврора Огородник . Коли хтось вам скаже, що мескаль – це душа Мексики – це буде правда, лиш на таких виробництвах можливо зберегти той неповторний колорит, що має у собі цей своєрідний маркер чудової країни.

Мескаль готується з різних сортів агави, смак його може різнитися у діапазоні від трав'яного і пряного до терпкого та димного, солоного і гіркого.
Різниця у смаку між текілою та мескалем разюча: мескаль більш жирний і різкий, позаяк містить багато гліцерину. Нічого дивного, адже мескаль – напій з найдовшим процесом виробництва, агаву для нього збирають на піку зрілості, що і дозволяє отримати насичений, виразний смак.

Традиційно мескалем насолоджуються, доповнивши його скибочкою апельсину та особливою сіллю – sal de gusano (суміш солі, сушеного чилі та подрібнених черв’яків, що живуть на агаві). Цей особливий напій може стати частиною дуже цікавих коктейлів.
Загалом для Європи мескаль – поки що екзотика, тому ви маєте шанс по-справжньому здивувати всіх своїх гостей, приготувавши коктейлі на його основі.


А найпростіший спосіб спробувати свої сили у міксології із мескалем – замінити ним текілу в класичній Маргариті.  Хочете більш оригінальний, але все простий коктейль? Спробуйте напої з нашої коктейльної карти на основі мескалю.

Mezcal Martinez
Цей коктейль завдяки мескалю має димчастий аромат, який чудово поєднується із апельсиновою цедрою.

Інгредієнти
  • 60 мл мескаля
  • 15 мл солодкого вермуту
  • 15 мл лікеру Cynar
  • 10 мл лікеру Мараскіно‎ 
  • Апельсин для подачі

У коктейльному шейкері, наповненому льодом, з’єднайте мескаль, вермут, Cynar та Мараскіно, перемішайте до охолодження. Процідіть в охолоджений келих. Візьміть апельсинову шкірку, стисніть її, щоб випустити ефірні олії над коктейлем, прикрасьте коктейль скибочкою апельсину.

Ананасова Маргарита
Маргарита – чудовий літній коктейль, а засмажений ананас додає яскравої фруктової нотки напою.

Інгредієнти

Нагрійте сковороду-гриль на середньому вогні. Обсмажте ананас по 1-2 хвилини з обох сторін. Розріжте шматочок на чотири частини і відкладіть.
У шейкері змішайте сік лайма, ананасовий сік, сироп агави та три шматочки обсмаженого ананасу. Додайте мескаль, текілу та лід і добре струсіть. Процідіть у стакан, наповнений льодом. Прикрасьте шматочком ананасу та лаймом.

Сонце, що сходить
Цей коктейль на основі мескаля димчастий, терпкий, з відмінним балансом солодкого та солоного.
Інгредієнти
  • 45 мл мескаля
  • 20 мл свіжого грейпфрутового соку
  • 15 мл свіжого соку лайма
  • 15 мл лікеру Мараскіно‎
  • Дрібка солі
  • Шматочок лайма для подачі
Поєднайте мескаль, соки та Мараскіно в шейкері, наповненим льодом. Енергійно струсіть і процідіть у бокал. Прикрасьте коктейль круглою скибочкою лайма.

Диявольський пунш
Цей фруктовий, злегка димчастий пунш містить достатньо мескаля, щоб зробити смак цікавим, але водночас не надто пряним або гірким.
Інгредієнти

За день до того, як ви плануєте подавати пунш, наповніть 1-літрову ємність водою, заморозьте. Акуратно зріжте цедру з лимонів тонкими смужками і помістіть у скляну банку з цукром. Закрийте та струсіть банку. Дайте постояти в теплому місці протягом доби, щоб цукор настоявся на лимонних оліях.

Потім додайте малину в банку, змішайте з цукром та цедрою, розчавлюючи ягоди. Для цього можна використати виделку. Влийте лимонний сік і розмішуйте, поки цукор не розчиниться.

Процідіть рідину крізь сито у велику миску. Додайте джин і мескаль, перемішайте і поставте пунш у холодильник до подачі.

Для подачі додайте у миску холодну газовану воду та крижану брилу. Прикрасьте пунш круглими скибочками лимону та натертим мускатним горіхом.

Освіжаючий коктейль з Оахаки
Свіжі овочі, особливо огірки, дуже пасують до коктейлів на основі мескаля.
Інгредієнти
  • 1 ч. л. солі
  • 1 ч. л. порошку чилі
  • 2 скибочки лимону
  • 5 скибочок огірка
  • 1,5 ч. л. нектару агави
  • 60 мл мескаля

Змішайте сіль і порошок чилі на невеликій тарілці. Проведіть лимонною долькою навколо краю бокалу, щоб змочити його, потім опустіть край у пряну суміш.
Покладіть у шейкер лимонні дольки, скибочки огірків, дрібку суміші солі і чилі, добре струсіть. Додайте мескаль, нектар агави та лід. Струсіть ще і процідіть у підготовлений бокал, наповнений льодом.