Фото: yayo davila/UnspashЯкщо ви любите текілу та бажаєте спробувати щось більш мексиканське та аутентичне, настав час ближче познайомитися з мескалем. Текіла виготовляється виключно з блакитної агави, здебільшого великими брендами.
А мескаль залишається продуктом невеликих місцевих виробництв, як Mezcal Convite, де під час своєї подорожі побували Марко Черветті та Юлія Аврора Огородник . Коли хтось вам скаже, що мескаль – це душа Мексики – це буде правда, лиш на таких виробництвах можливо зберегти той неповторний колорит, що має у собі цей своєрідний маркер чудової країни.
Мескаль готується з різних сортів агави, смак його може різнитися у діапазоні від трав'яного і пряного до терпкого та димного, солоного і гіркого.
Різниця у смаку між текілою та мескалем разюча: мескаль більш жирний і різкий, позаяк містить багато гліцерину. Нічого дивного, адже мескаль – напій з найдовшим процесом виробництва, агаву для нього збирають на піку зрілості, що і дозволяє отримати насичений, виразний смак.
Традиційно мескалем насолоджуються, доповнивши його скибочкою апельсину та особливою сіллю – sal de gusano (суміш солі, сушеного чилі та подрібнених черв’яків, що живуть на агаві). Цей особливий напій може стати частиною дуже цікавих коктейлів.
Загалом для Європи мескаль – поки що екзотика, тому ви маєте шанс по-справжньому здивувати всіх своїх гостей, приготувавши коктейлі на його основі.
А найпростіший спосіб спробувати свої сили у міксології із мескалем – замінити ним текілу в класичній Маргариті. Хочете більш оригінальний, але все простий коктейль? Спробуйте напої з нашої коктейльної карти на основі мескалю.
Mezcal Martinez
Цей коктейль завдяки мескалю має димчастий аромат, який чудово поєднується із апельсиновою цедрою.
Інгредієнти
У коктейльному шейкері, наповненому льодом, з’єднайте мескаль, вермут, Cynar та Мараскіно, перемішайте до охолодження. Процідіть в охолоджений келих. Візьміть апельсинову шкірку, стисніть її, щоб випустити ефірні олії над коктейлем, прикрасьте коктейль скибочкою апельсину.
Ананасова Маргарита
Маргарита – чудовий літній коктейль, а засмажений ананас додає яскравої фруктової нотки напою.
Інгредієнти
- кільце ананасу товщиною 1 см
- 30 мл соку лайма
- 15 мл ананасового соку
- 20 мл сиропу агави
- 30 мл мескаля
- 30 мл текіли
- долька лайма для подачі
Нагрійте сковороду-гриль на середньому вогні. Обсмажте ананас по 1-2 хвилини з обох сторін. Розріжте шматочок на чотири частини і відкладіть.
У шейкері змішайте сік лайма, ананасовий сік, сироп агави та три шматочки обсмаженого ананасу. Додайте мескаль, текілу та лід і добре струсіть. Процідіть у стакан, наповнений льодом. Прикрасьте шматочком ананасу та лаймом.
Сонце, що сходить
Цей коктейль на основі мескаля димчастий, терпкий, з відмінним балансом солодкого та солоного.
Інгредієнти
- 45 мл мескаля
- 20 мл свіжого грейпфрутового соку
- 15 мл свіжого соку лайма
- 15 мл лікеру Мараскіно
- Дрібка солі
- Шматочок лайма для подачі
Диявольський пунш
Цей фруктовий, злегка димчастий пунш містить достатньо мескаля, щоб зробити смак цікавим, але водночас не надто пряним або гірким.
Інгредієнти
- 4 лимони
- 3⁄4 склянки цукру
- 1⁄2 склянки малини
- 3⁄4 склянки свіжого лимонного соку
- 2,5 склянки джина
- 1⁄2 склянки мескаля
- 1 літр газованої води
- Лимон, нарізаний круглими скибочками
- Свіжонатертий мускатний горіх для подачі
За день до того, як ви плануєте подавати пунш, наповніть 1-літрову ємність водою, заморозьте. Акуратно зріжте цедру з лимонів тонкими смужками і помістіть у скляну банку з цукром. Закрийте та струсіть банку. Дайте постояти в теплому місці протягом доби, щоб цукор настоявся на лимонних оліях.
Потім додайте малину в банку, змішайте з цукром та цедрою, розчавлюючи ягоди. Для цього можна використати виделку. Влийте лимонний сік і розмішуйте, поки цукор не розчиниться.
Процідіть рідину крізь сито у велику миску. Додайте джин і мескаль, перемішайте і поставте пунш у холодильник до подачі.
Для подачі додайте у миску холодну газовану воду та крижану брилу. Прикрасьте пунш круглими скибочками лимону та натертим мускатним горіхом.
Освіжаючий коктейль з Оахаки
Свіжі овочі, особливо огірки, дуже пасують до коктейлів на основі мескаля.
Інгредієнти
- 1 ч. л. солі
- 1 ч. л. порошку чилі
- 2 скибочки лимону
- 5 скибочок огірка
- 1,5 ч. л. нектару агави
- 60 мл мескаля
Змішайте сіль і порошок чилі на невеликій тарілці. Проведіть лимонною долькою навколо краю бокалу, щоб змочити його, потім опустіть край у пряну суміш.
Покладіть у шейкер лимонні дольки, скибочки огірків, дрібку суміші солі і чилі, добре струсіть. Додайте мескаль, нектар агави та лід. Струсіть ще і процідіть у підготовлений бокал, наповнений льодом.