ТОП-10 десертів, які необхідно спробувати у Мексиці
Отже, ви мрієте здійснити кулінарну подорож Мексикою, але не можете через обмеження, накладені пандемією? Не хвилюйтеся, адже скуштувати страви можливо, не перетинаючи океан. Дізнайтесь про найсмачніші мексиканські десерти! А деякі з них ми пропонуємо приготувати вдома!
Історія мексиканського десерту Насичена смаками мексиканська кухня формувалася тисячоліттями. Піддані імперії ацтеків одомашнювали бджіл для меду та збирали водорості з озера Тескоко для приготування хліба та десертів. У Мексиці понад 60 сортів кукурудзи. Саме з кукурудзяного борошна, насіння гарбуза та тропічних фруктів вийшли солодкі страви, відомі нам і сьогодні.
У XVI столітті іспанці додали до мексиканської кухні молочні продукти завдяки худобі, яку вони привезли з собою, пшеницю, фрукти з помірного клімату, трави та спеції. Завдяки конкістадорам з’явилися оригінальні версії традиційних десертів таких, як густа карамель «кахета», оладки «бунюелос», яєчний лікер «ромпопе». Емігранти з Африки, Карибського басейну, Франції та Португалії також сприяли посиленню різноманіття мексиканської кухні. Окремо варто поговорити про мексиканський шоколад, адже він насправді особливий. Його виготовляють з бобів мексиканського дерева какао, додаючи до нього цукор та корицю. Напій какао, як і сам шоколад, родом з Мексики. Але спочатку він був гірким, до нього додавали кукурудзяну крупу, перець та спеції. Іспанський завойовник Ернан Кортес замінив спеції цукром та ваніллю. Отже, завершивши історичний екскурс, перейдемо безпосередньо до смаколиків!
1. Чурос Незважаючи на те, що чурос мають іспанське коріння (а за деякими версіями китайське), вони вважаються класичним мексиканськими десертом. Типова вулична їжа, яку можна зустріти по всій Мексиці. Заварне тісто, обсмажене у фритюрі, щедро присипають цукровою пудрою та корицею. Є також фарширована версія десерту, яку називають «чурос реллено». Смужки з тіста наповнюють кремом із карамелізованого молока дульсе-де-лече або іншими солодкими начинками.
2. Смажений банан – platano frito Цей десерт можна зустріти у всій Мексиці, але більше за все його полюбляють у прибережних регіонах. Банани або плантани (великі овочеві банани) обсмажують на сковороді на вершковому маслі, посипають корицею і обливають згущеним молоком. Патакони або тостони виготовляються з незрілих зелених плантанів; таджадас – зі стиглих жовтих бананів.
Platano frito – смажений банан – часто використовують й як доповнення до основних страв 3. Біоніко – фруктовий салат Цей фруктовий коктейль з Гвадалахари складається з нарізаних фруктів – яблук, бананів, полуниці, папайї та дині, доповнюється горіхом пекан, родзинками, кокосом, гранолою та солодким кремом. Популярним біоніко став на початку 1990-х років завдяки вуличним торговцям, які продавали його в якості сніданку. Щоб приготувати фруктовий салат по-мексиканськи, візьміть:
1. Змішайте нарізані фрукти у великій мисці. 2. Змішайте інгредієнти для крему в окремій мисці. Прагніть до консистенції густішої, ніж молоко, але рідшої, ніж йогурт. Підсолодіть крем медом за бажанням. Фрукти та крем треба охолодити перед подачею. Розкладіть біоніко у красиві піали, щедро полийте соусом, а зверху посипте кокосовою стружкою. Смачного!
4. Кахета Легендарний карамельний соус, кахета – один із варіантів дульче-де-лече. Це традиційний латиноамериканський десерт з карамелізованого згущеного молока. Хоча він і вважається мексиканським десертом, зустрічається у всьому світі, особливо популярний в країнах Латинської Америки. Його консистенція варіюється від соусу до м’якої жувальної цукерки. Все, що вам знадобиться, щоб приготувати цей десерт вдома – банка згущеного молока.
Розігрійте духовку до 220 градусів
Вилийте згущене молоко у форму для запікання і щільно накрийте фольгою
Помістіть форму у більшу форму або каструлю, яку можна ставити у духовку. Налийте у більшу форму 2-3 см гарячої води
Випікайте десерт у духовці близько 2 годин при 200 градусах, або ж до необхідного кольору та консистенції. Доливайте воду, якщо це необхідно
5. Капіротада Цей запечений у духовці пудинг готують з несвіжого хлібу з корицею, коричневим цукром, сиропом, арахісом (або кедровими горіхами), фруктами, а також посипають сиром, а іноді і солодкою посипкою. Також додають яблука, банани, кокоси, родзинки та фініки. Мексиканці подають цей десерт під час Великого посту, особливо у Страсну п’ятницю, оскільки він має особливе значення. Хліб символізує тіло Христа; сироп – його кров; родзинки – цвяхи, якими прибивали його до хреста, а сир – саван, що огорнув його останки.
6. Флан Також відомий як крем-карамель, флан – це вершковий заварний крем, виготовлений з яєць, цукру, молока та ванілі. Десерт ідеально підходить для урочистих випадків – перед подачею форму, в якій випікався десерт, перевертають і карамель красиво стікає вниз для красивої презентації.
Оригінальний рецепт флану родом не з Іспанії, але саме ця країна зробила його надзвичайно популярним та особливим. Іспанці взяли стандартний рецепт із яєць, вершків, цукру та молока, а зверху додали солодкий карамельний соус. В такому вигляді конкістадори привезли його до Мексики.
Мексиканці в свою чергу зробили флан іще смачнішим і прославили його як видатний мексиканський десерт. Вони додали до нього аромат кокосу, мексиканського шоколаду та кави.
7. Алегрія – цукерки з амаранту Однією з найстаріших закусок у Мексиці є алегрія, у перекладі з іспанської – щастя! Це солодкі цукерки із підсмаженого насіння амаранту, меду та цукру. Існують різні варіації десерту до якого входить також шоколад, горіхи та родзинки. Алегрію формують у вигляді тварин, квітів та черепів для святкування Дня мертвих.
Палетас з абрикосів чудово освіжає в літню спеку. Фото: Jennifer Pallian / Unsplash 8. Палетас Немає нічого кращого, ніж освіжаюче морозиво у спекотний день, а в Мексиці достатньо багато спекотних днів. На щастя, є палетас! Вони бувають різноманітних кольорів та смаків та надзвичайно популярні – їх продають майже на кожному кроці! Палетас роблять зі свіжих фруктів, часто додають шоколад, фісташки та багато іншого. Ці ароматні інгредієнти змішують з водою, молокомабо згущеним молоком, а потім заморожують. Зрештою ви отримаєте прохолодне задоволення.
9. Мексиканське весільне печиво Нехай назва вас не обдурить. Хоча печиво і називають весільним, ці мексиканські частування частіше їдять під час різдвяних свят, ніж на весіллях. Десерт, який також називають polvorones, - це мексиканська версія пісочного печива. Воно готується з борошна, цукру та масла (або смальцю). Дехто любить додавати мигдаль та інші горіхи, щоб збагатити смак.
10. Джерікалла Цей рецепт родом із Гвадалахари, хоча й отримав назву на честь Джеріки, іспанського місця народження однієї з черниць, яка винайшла страву. Виготовлений з молока, яєць, ванілі, кориці та цукру, цей десерт – це щось середнє між флангом та крем-брюле. Джерікалла має подібну до флану текстуру, але не має карамелі, його верхівка обпалена до золотистого кольору, як у крем-брюле, проте на ній немає цукру.