Приготування Підготуйте інгредієнти. Половину цибулі розріжте на 3 частини. У велику каструлю налийте бульйон, помістіть шматочки цибулі та курку, доведіть до кипіння та готуйте на повільному вогні приблизно 30 хвилин, до готовності. Зніміть будь-яку піну.
Вийміть курку і дайте їй охолонути. Вийміть шматочки цибулі з бульйону і викиньте їх. Подрібніть курку на маленькі шматочки. Викиньте будь-які кістки, жир або хрящі. Поверніть курку в бульйон і додайте часник і кмин. Відкиньте кукурудзу в сито, промийте під проточною водою. Додайте до каструлі кукурудзу, сіль та епазот (за бажанням). Хоча епазот не є обов’язковим, використовуйте його, якщо можете, оскільки він додає чудової автентичної нотки до супу. Дайте бульйону кипіти м’яко 20-30 хвилин, щоб об’єдналися аромати.
Для гарніру нашинкуйте капусту. «Розпушіть» подрібнену капусту пальцями так, щоб шматочки відокремилися один від одного. Помістіть капусту в миску для подачі. Поріжте редиску на половинки або четвертинки, а потім тонко наріжте кожен шматочок. Наріжте кубиками другу половину цибулі. Наріжте лайми половинками або четвертинками. Покладіть нарізану редиску, нарізану кубиками цибулю та порізаний лайм у красиву миску.
Помістіть сушений орегано та мелений перець чилі у окремі невеличкі мисочки або змішайте і насипте в неглибоку красиву миску і поставте посеред столу разом з іншими гарнірами. Кожен сам доповнює собі суп додатками на свій смак. Перед подачею спробуйте позоле, при необхідності, додайте ще солі. Подавайте позоле дуже гарячим у глибоких мисках.
Корисні поради У Мексиці позоле часто подають з тостадами (підсмажені кукурудзяні тортильї) зі сметаною та сиром. Якщо є можливість, приготуйте позоле за день до того, як ви плануєте подавати його, а потім зберігайте в холодильнику і нагрійте перед подачею. Позоле – одна з тих чудових страв, яка на наступний день ще смачніша.
Варіації рецептів Багато мексиканців люблять додавати смаку позоле за допомогою сальси. Традиційною для цього є сальса «Чилі де арбол» або будь-який гострий соус, приготований із сушеного червоного чилі. Дехто використовує для гарніру замість капусти нарізаний салат (наприклад, ромен). Салат не такий хрусткий, як капуста, але він хороший замінник.
Якщо ви віддаєте перевагу свинині, сміливо можете замінити курку в цьому рецепті свининою. Повільно готуйте шматочки свинини без кісток у 12 склянках води разом з половиною цибулини під кришкою протягом години, до дуже м'якого стану.
Щоб зробити Pozole Rojo de Pollo або червоний позоле: на додаток до стандартних інгредієнтів вам знадобляться 2 або 3 сушені червоні чилі (гуахільйо або анчо). Розріжте кожен перчик і видаліть насіння і стебло. Замочіть чилі в одній склянці дуже гарячої води на 15-20 хвилин, поки вони не розм’якнуть. Помістіть чилі з водою, часник, кмин і трохи курячого бульйону в блендер і змішайте до однорідності. Процідіть цю суміш, а потім влийте її у бульйон, продовжуючи дотримуватися рецепту.
Для приготування Pozole Verde de Pollo або зеленого курячого позоле: для цього смачного, трав'яного варіанту позоле вам знадобиться також 350 г томатільйо, 1 пучок кінзи, 1 невеликий пучок петрушки та 1 або 2 невеликих свіжих зелених чилі (наприклад, халапеньйо або серрано).
Акуратно відваріть томатільйо в курячому бульйоні приблизно 10 хвилин, або поки вони не змінять колір з яскраво-зеленого на оливково-зелений. Видаліть стебла та насіння з перців чилі. Відріжте від кінзи та петрушки товсті стебла. Помістіть у блендер томатільйо, бульйон, в якому вони варилися, чилі, кінзу та петрушку, часник та кмин і змішайте до однорідності. Вилийте цю суміш у бульйон і продовжуйте готувати за рецептом.