Рецепти

Домашні чіпси з тортильї

Кукурудза Закуски
Фото: cookforyourlife.org

Ідеальне доповнення до гуакамоле або іншої улюбленої сальси – це чіпси з тортильї. Їх дуже легко приготувати вдома, і для цього є аж три способи:

  • Класичний (тобто обсмажити у невеликій кількості олії).
  • Запекти у духовці.
  • Приготувати у мікрохвильовій печі.

Все, що вам знадобиться – це кукурудзяні тортильї, олія та сіль. Результат – ви отримаєте найпрекрасніші, свіжі, хрусткі, ідеально золотисті домашні чіпси! Для їхнього приготування ідеально підійдуть звичайні кукурудзяні тортильї з магазину. Використовуйте борошняні коржі лише у крайньому випадку – вони здебільшого солодші, тому страва з них виходить не настільки ж смачною.

Якщо будете смажити чіпси, обирайте одну з таких олій: арахісова, кукурудзяна, рапсова, соняшникова або оливкова. Але якщо ви хочете зробити страву менш калорійною, краще обрати запікання без олії.

Інгредієнти
  • Приблизно від 3/4 до 1 склянки олії (залежить від того, скільки чіпсів ви робите)
  • Кукурудзяні коржі (з кожної тортильї вийде 6 чіпсів)
  • Крупна сіль, на свій смак

Приготування
Тортильї будуть краще смажитися, якщо їх спочатку трохи підсушити. Залиште коржі на кухонному столі на ніч відкритими, або трохи підсушіть у духовці (для цього випікайте їх за 180 градусів протягом 5 хвилин або за 100 градусів протягом 10 хвилин) чи у мікрохвильовій печі (протягом 20-60 секунд). Кожен коржик розріжте на 6 трикутників.


Нагрійте олію в сковороді на середньому вогні і перевірте температуру – якщо після занурення в неї тортилья починає шипіти, можна починати приготування. Якщо ж тортилья рум’яниться занадто швидко, зніміть сковороду з вогню, щоб олія трохи охолола.

Перекладіть частину майбутніх чіпсів на сковороду (не смажте усе разом, готуйте частинами!) – шматочки мають бути повністю покриті олією і не торкатися одне одного.

Обсмажуйте близько 2 хвилин, поки чіпси не почнуть трохи підрум’янюватися. Посмаживши, перекладіть чіпси на тарілку, вистелену паперовими рушниками за допомогою щипців або шумівки. Додайте сіль на свій смак.

Продовжуйте готувати чіпси, кожного разу викладаючи їх на новий шар з паперових рушників і посипаючи сіллю. Ці чіпси найкраще їсти теплими з улюбленою сальсою.

Чіпси, запечені у духовці
Розігрійте духовку до 180 градусів. Наріжте тортильї на трикутники. Викладіть шматочки тортильї на деко в один шар. Випікайте приблизно 6 хвилин, потім переверніть їх за допомогою щипців. Посипте сіллю і запікайте ще 6-9 хвилин. Дістаньте з духовки і дайте охолонути.

Чіпси в мікрохвильовій печі
Наріжте тортильї. Застеліть тарілку, на якій будете запікати чіпси, паперовим рушником.
Розкладіть тортильї на тарілці в один шар на відстані в 1 см між шматочками.
Запікайте у мікрохвильовій печі, поки чіпси не стануть хрусткими.

Час приготування може змінюватися залежно від потужності вашої мікрохвильової печі та кількості чіпсів, які ви готуєте – починайте з 30 секунд і збільшуйте час приготування, якщо необхідно. Після цього додайте сіль на свій смак.

Подавайте чіпси із сальсою – наприклад, із гуакамоле, сальсою з гарбузового насіння або свіжою сальсою з ананасами.