Itanoni в Оахаці – різноманіття найкращих страв з кукурудзи
2021-04-27 12:54
Кукурудзу у Мексиці знайти дуже просто. Але ніде до неї так дбайливо і уважно не ставляться, як в Itanoni. Це невеличка тортилерія і ресторан в Оахаці. Там найкращі страви із кукурудзи скуштували Марко Черветті та Юлія Аврора Огородник. Подружжя, Амадо Рамірес Лейва та Габріела Фернандес Орантес відкрили Itanoni у 2001 році. Тут продавали свіжі тортильї, виготовлені з чотирьох різних видів місцевої кукурудзи. Заклад набув такої популярності, що зрештою пара додала просте меню з готових страв на сніданок та обід.
Основою меню стали тетелас – це тортильї, фаршировані м’ясом, сиром та овочами (все від місцевих фермерів) складені трикутником; de ese – підсмажена тортилья із цілим листом трави Hoja Santa, втиснутим всередину, покрита пастою із квасолі та згорнута трубочкою; і знамениті тамале – кукурудзяне тісто «маса» з начинкою, приготоване на парі в листі банана чи кукурудзи.
Фірмові тетелас від Itanoni майже готові
Окрім ресторану, Амадо Рамірес Лейва заснував організацію Identidad y Biodiversidad, тобто «Культурна ідентичність та біорізноманіття». Вона співпрацює з фермерами штату Оахака, щоб розвивати їхнє виробництво. Завдяки цій співпраці господарства вирощують більше видів кукурудзи, забезпечують їжею себе, продаючи надлишки урожаю в Мексиці та за її межами. Прикладом успішної роботи, за словами Амадо, є ранчо La Nevería Santa Bárbara в Куатро-Венадос, штат Оахака. Там раніше принципово вирощували лише білу кукурудзу, але зараз збирають врожаї також з червоної, чорної та жовтої кукурудзи, і вона продається по всій країні.