ОАХАКА

Легендарний салат та історичні страви у ресторані Levadura de Olla Restaurante

В історичному центрі Оахаки, між хостелами, кафе та готелями розташувався ресторан Levadura de Olla.
Заклад привертає увагу не тільки завдяки бездоганним відгукам, а й меню, в якому історичні та водночас креативні страви Оахаки. Саме тут наші гастромандрівники Марко Черветті та Юлія Аврора Огородник вперше спробували тлаюдас. Це велика хрустка тортилья, змазана салом та квасолевою пастою із додаванням різних начинок – від авокадо з капустою до м’яса.
В Levadura de Olla Restaurante є страви, які більше ніде в Оахаці не знайдеш. Наприклад, моле «де фієста» або салат heirloom tomato з особливих негібридних помідорів різних сортів, які набагато солодші, їхній смак так вразив  Марко та Юлію Аврору!
Знамениті місцеві помідори

Родзинка меню – тамале de jumil з крихітними жуками. Це традиційна страва села Сан-Матео Юкутіндо – саме звідки родом шеф-кухарка ресторану Талія Барріос Гарсія. Для збору жуків люди вставали вдосвіта, перш ніж комахи прокинуться і полетять. Їх підсмажували на спеціальній пласкій сковороді «камал» із чорною квасолею. Талія принесла в Оахаку, гастрономічну столицю Мексики, знання, досвід та інгредієнти, які використовують сотні родин навіть у найменших селах та містечках.
Так виглядають жуки в тамале de jumil

Ще одна особлива старовинна страва родом з району Валле. Це ситна, майже схожа на рагу страва під назвою segueza, відома як моле «де маїз» із підсмаженої грубо подрібненої кукурудзи. Її подають із чорною квасолею та куркою. Тут також є чимало варіантів для вегетаріанців: кілька салатів та тамале de requeson з квітами кабачків.