Фото: rivieramayarevealed.comМехіко, столицю Мексики, сміливо можна назвати столицею вуличної їжі. Щонайменше 75% жителів міста принаймні раз на тиждень їдять не вдома. А чому б ні? На вулиці можна купити усе, що завгодно - від закусок і напоїв до ситних бутербродів. Жодна поїздка до Мехіко не обходиться без прогулянки центром і вуличної їжі, незалежно від того, де ви її купуєте – у кіосках, невеликих фургончиках, зі стенду під парасолькою, з візка. Не знаєте з якої страви почати свій день? Для вас ми підготували «сніданковий гід». Залежно від району, сніданки доступні з 7 ранку (або раніше) і до обіду.
Соки
На вулицях по всьому місту можна зустріти маленькі візочки або невеликі стенди, де продають свіжі соки, найчастіше апельсинові та грейпфрутові. Деякі продавці навіть пропонують морквяний сік, а доплативши кілька песо можна отримати "комбінадо" – суміш з апельсинового і морквяного соків.
Licuados
Повз ці стенди пройти неможливо, вони заманюють банками, наповненими яскравими нарізаними фруктами. Licuados - це фруктові коктейлі, приправлені згущеним молоком. Найпопулярніші смаки - бананово-шоколадний, полуничний, мамі (апельсиновий зі структурою, схожою на розім’ятий авокадо) або шоколадний. Якщо ви хочете чогось легшого, замовляйте agua fresca: та сама фруктова суміш, але без згущеного молока.
Фрукти
З маленьких мобільних візочків продають фруктові коктейлі з папайї, кавуна та полуниці, покриті збитими вершками, медом та гранолою. Якщо ви хочете пікантніший сніданок, вам також запропонують щедрі порції подрібнених огірків, джиками (солодка ріпа з блідо-коричневою шкіркою і білою м'якоттю) або моркви, приправлені соком лайма, сіллю, чилі і, в кращих випадках, кисло-солодким соусом.
Тамале
Одна з найпопулярніших вуличних страв у Мехіко, особливо на сніданок. Величезне сталеве відро, повне запарених тамале і два горщики з атоле – саме біля таких стендів збираються найбільші черги. Спробуйте champurrado, це варіант шоколадного атоле на водній основі, який традиційно загущують за допомогою кукурудзяного борошна. Тамале готують із маси, у кукурудзяне тісто вкладається солодка або солона начинка, усе загортається у кукурудзяне листя і готується на пару.
Майже кожен штат країни має свою версію тамале, залежно від місцевих інгредієнтів та традицій:
- Оахакеньйо – тамале родом із Оахаки. Тут використовують бананове листя замість кукурудзяного, а тісто трохи солодше, ніж зазвичай.
- Кукурудзяне тамале – для них тісто роблять із суміші кукурудзяного борошна та свіжого кукурудзяного зерна, все загортають у свіжий кукурудзяний лист. Традиційно їх їдять зі сметаною та сиром.
- Тамале у сухому кукурудзяному листі популярні у Мехіко. Їх їдять із солодкою начинкою – полуничною або ананасовою, так і з гострою зеленою сальсою або томатним соусом, або із соусом моле.
- Тамале у фритюрі. Зазвичай це вчорашні тамале, які продавці роблять гарячими та хрусткими, засмажуючи у фритюрі. Його їдять у складі бутерброду всередині свіжої ароматної булочки.
- Торта з тамале або Guajolota – це знакова вулична їжа Мехіко та справжній сніданок чиланго – корінних мешканців Мехіко. Продавець розрізає булочку - або болільйо - прямо на місці і наповнює її тамале на ваш вибір.
Торта з чилакілес
Чилакілес – традиційний мексиканський сніданок. Тортилью розрізають на трикутники, обсмажують у фритюрі, а потім готують у зеленому чи червоному гострому соусі, подають зі сметаною, сиром та свіжою цибулею. Покращена версія чилакілес доповнюється стейком, яйцем або куркою. Помістіть цю комбінацію всередину болільйо, щоб зробити бутерброд з чилакілес - torta de chilaquiles.
Кава та випічка
Мексиканці дуже люблять випічку, її можна купити чи не на кожному кроці. Часто можна зустріти продавця, який їде на велосипеді, продає каву з глечика та різноманітну випічку, ретельно складену в круглий плетений кошик.