Фото: kathleeniscookinginmexicoУ мексиканській кухні використовують чимало смачних фруктів та овочів. Головний секрет і хитрість у тому, щоб купувати їх в сезон, коли вони соковиті та найсмачніші. Тоді й страви виходять найкращими. Зазвичай на ринках очі розбігаються від різноманіття манго, томатів та кукурудзи.
Манго
Манго – це тропічний фрукт і найкраще росте у теплому вологому кліматі. Серед найкращих районів для вирощування манго – південь Мексики, Панама, Ямайка, Тринідад, Таїланд та велика частина Азії, манго також вирощують і їдять в Індії. У південній частині штату Флорида в США також хороший клімат для манго.
Якщо піти на ринок у Мексиці, можна втратити голову від різноманіття манго на прилавках. Виявляється вони бувають не лише «стиглі» та «недостиглі». Під час гастрономічної мандрівки Мексикою Марко Черветті та Юлія Аврора Огородник на ринку Mercado de abastos в Оахаці купили та скуштували чимало сортів.
Деякі сорти манго вирощуються лише в Мексиці. Це, наприклад, манго «Маніліта», який можна їсти вже у травні, «Томі», «Сенсація», «Атаульфо» та «Маніла», які доступні протягом червня та липня. Також можна скуштувати такі сорти як-от «Томмі Аткінс», «Торбет», «Кенсінгтон», «Хаден Глен», «Ліппенс», «Ван Дайк» і «Сенсація». Кілька видів манго дозрівають раніше за інші, це «Розігольд», який можна їсти уже наприкінці березня. Більшість сортів дозрівають у червні та липні, а кілька сортів дають плоди аж до серпня.
Помідори та томатільйо
Батьківщина помідорів — Центральна та Південна Америка, а до Європи їх привезли іспанці. Існує багато різновидів помідорів, і кожному із них є своє застосування. Одні із найпопулярніших «Рома», «Біфштекс», «Вишня» та «Виноград». Без чого також неможливо уявити мексиканську кухню – так це без томатільйо – невеликий твердий зелений плід у тонкому лушпинні, яке потрібно видалити перед приготуванням.
Помідори починають дозрівати в червні і врожаї збирають до серпня. На початку вересня на ринку все ще можна купити свіжі помідори. У томатільйо довший сезон, починаючи з травня і аж до листопада.
Кукурудза
Кукурудза культивувалась людьми і не може вижити в дикій природі без догляду. Корінні жителі Центральної Америки виростили першу кукурудзу близько 7000 років тому. Зрештою вона поширилися аж до Перу і до теперішнього півдня США. Коли Колумб відкрив Америку, він привіз кукурудзу і до Європи.
Flint - кукурудза з білими, червоними або коричневими зернами – це тип кукурудзи, що використовується для приготування попкорну. Кукурудза «Польова» - це та, що переробляється на корм для худоби. У продуктових магазинах та на ринках можна купити «солодку» кукурудзу, яку їдять прямісінько з качана або зрізають зерна. «Солодку» кукурудзу також розділяють на жовту, яка має більші зерна, та білу із меншими солодшими зернами.
Huitlacoche – це гриб, який росте на кукурудзяних качанах і вважається делікатесом у Мексиці. Його смакують у різних стравах, таких як суккоташ (страва в основному з кукурудзи та квасолі або інших бобових), омлет або додають як начинку для тако або тамале.
Сезон кукурудзи триває з травня по вересень. Кукурудзу найкраще використовувати відразу після збору, оскільки цукри поступово перетворюються на крохмаль, роблячи її менш солодкою.
Інші мексиканські фруктові та овочеві сезони:
Плантани – протягом всього року
Зелені чилі – серпень-вересень
Червоні чилі – вересень-листопад
Яблука – серпень-березень
Цибуля – липень-березень
Гарбуз (калабаса) – серпень-березень