Кухня

Енчілада – про те, як приготувати вечерю смачно та швидко по-мексиканські

Фото: taste.com.au
Енчілада — традиційна мексиканська страва із яскравим смаком. Тортилью спершу обсмажують в олії, потім наповнюють начинкою і запікають під гострим соусом. Як правило, для енчілади використовують чилі роха – червоний соус, або чилі верде – зелений.


У найпростішому вигляді енчілада – це просто кукурудзяні тортильї, занурені в соус чилі. Далі уже можна додати начинку – сир, м’ясо або овочі, або ж усе разом, ще більше сиру зверху і головне – запекти страву у духовці, поки сир не розплавиться.  


Приготувати енчіладу не складно, а за нашим рецептом це займає лише 30 хвилин – і смачна сімейна вечеря готова. Страву можна зробити вегітаріанською або додати трохи яловичини, свинини або курки. Для страви можна приготувати свій власний соус (червоний  чи зелений) або ж придбати його. Ви також можете використовувати кукурудзяні або борошняні коржі, залежно від ваших уподобань. Традиційно беруть кукурудзяні тортильї, але пшеничні також чудово смакують, вони більш еластичні та їх можна приготувати за нашим рецептом.


Інгредієнти
  • 1 склянка олії
  • 16 кукурудзяних або борошняних коржів
  • 3 склянки або 800 мл томатної сальси 
  •  3 склянки тертого або подрібненого сиру моцарела
  • 1/2 склянки пармезану
  • 1 1/2 склянки подрібненої вареної яловичини, курки або свинини, за бажанням


Приготування
Підготуйте інгредієнти. Нагрійте духовку до 200 градусів. Налийте склянку олії в каструлю середнього розміру і нагрівайте, поки вона не стане гарячою, але не шипітиме. Тортильї потрібно добре прогріти в олії, створивши захисний шар, щоб коржі не розмокли під соусом.


Щипцями занурюйте кожну тортилью в гарячу олію, поки вона не прогріється. Вийміть коржик і викладіть на паперовий рушник.


Налийте у форму для випікання (розміром приблизно 30х20 см) достатньо соусу, щоб покрити її дно. Решту соусу вилийте у велику миску, занурьте у соус теплу тортилью, потім викладіть на тарілку. Покладіть у центр коржика начинку – сир, (менше, ніж ¼ склянки) м’ясо. Загорніть краї тортильї, щоб начинка опинилася всередині, перекладіть її швом донизу у форму для запікання. Повторіть процедуру з усіма тортильями. Якщо необхідно, енчілади можна викласти у форму у два шари. Вилийте весь соус, що залишився, у форму, зверху посипте пармезаном.


Випікайте 20-30 хвилин. Подавайте енчілади, викладаючи їх на тарілку по чотири на одну порцію. Страва зберігатиметься в холодильнику від 3 до 5 днів.