Оахака і досі вважається кулінарним та гастрономічним центром Мексики, а «Баха Мед» має яскраву та інноваційну філософію. Захоплююче поєднання мексиканського, середземноморського та азіатського впливу приваблює туристів та шукачів нових смаків саме до Баха-Каліфорнії.

Штат розташувався у північній частині півострова Каліфорнія. То ж не дивно, що саме дари моря є головними у стравах концепції «Баха Мед». Доступ до найсвіжішої риби та першокласних морепродуктів, використання вина, оливкової олії, руколи та інших продуктів, які процвітають у кліматі Баха-Каліфорнії, формують середземноморський аспект страв у стилі «Баха Мед». Мексиканський елемент від глибокої поваги до традиційних смаків та спецій, що використовуються в мексиканській кухні. Азіатський вплив можна побачити в певних техніках приготування та у використанні таких інгредієнтів, як лемонграс. Разом ці вплили поєднуються, створюючи інноваційне та провокаційне поєднання смаку та текстур.
Рух «Баха Мед» також виказує глибоку повагу до навколишнього середовища. Ресторани, як правило, купують якомога більше продуктів від місцевих виробників. Свіжі морепродукти (мідії, устриці, молюски, креветки та блакитний тунець) постачаються з ринку Mercado Negro портового міста Енсенада, овочі з фермерських полів, що розташувалися на південь від Енсенади, оливки з виноробного регіону долини Гуадалупе, фініки із містечка Сан-Ігнасіо, помідори та полуниця з долини Сан-Квінтін.
Рибні тако і карпаччо з буряка, мабуть, найвідоміші страви у концепції «Баха Мед». Риба для тако обсмажується у темпурі – це своєрідний різновид кляру, що привезли з собою японські іммігранти у 30-х роках минулого століття. Вони працювали рибалками в Енсенаді. Спочатку тако робили з м’ясом акул, але зменшення їхньої популяції зробило це дорогим і неетичним варіантом. Сьогодні замість акул використовують тилапію або тріску, а тако стали популярними по всій країні.

Карпаччо з буряка – ще одна знакова страва, в основі якої італійський рецепт. В оригіналі використовується тонко нарізане м’ясо або риба. У новому варіанті цієї італійської класики натомість беруть буряк для створення легкої та здорової закуски. Зазвичай карпаччо подається з блакитним сиром та м’ятним соусом. Тепер цю просту, але вишукану страву, можна знайти у меню багатьох провідних мексиканських ресторанів.
Шеф-кухар Мігель Анхель Герреро вважається засновником руху «Баха Мед». Тож скуштувати найкращі страви у новому стилі можна у його ресторанах La Querencia та La Esperanza у Тихуані. Наші гастромандрівники скуштували кухню «Баха Мед» в одному з найкращих ресторанів Енсенади – Manzanilla, і сміливо можуть рекомендувати тако із морепродуктами.