Кухня

Особливий соус: різновиди мексиканської сальси

У Мексиці сальса – це як нескінченна подорож. Кожен штат має секретні інгредієнти та рецепти приготування традиційного соусу. Якщо порахувати усі рецепти, то їх буде тисячі! Без сальси неможливо їсти – з цим погоджується більшість мексиканців. Цей соус – це більше, ніж просто додаток до тако, риби або м’яса – сальса додає настрою до усього, до чого додається.


Дуже багато рецептів сальси виникли імпровізовано, просто зі свіжих продуктів, що ростуть у конкретній місцевості. У прибережній Оахаці завдяки великій кількості морепродуктів з’явилася сальса «фреско»: з помідорів, цибулі, чилі, кінзи та креветок. Сальса sikil p’ak виникла на півострові Юкатан – основою цього соусу є гарбузове насіння, якого вдосталь в цьому регіоні. А в низинах штату Чіапас чудовий соус створюють з пересмажених разом арахісу, насіння кунжуту, чилі гуахільйо та чилі арбол. Однак є сальси настільки смачні, що їх люблять у всій Мексиці та за її межами. Сальсу верде (освіжаюча суміш томатільйо, цибулі, перців халапеньйо, часнику та кінзи) та сальсу роха (гостре варення з обвуглених помідорів та чилі гуахільо) можна знайти майже у кожному мексиканському ресторані. Щоб мексиканська кухня стала ще ближче, ми підготували рецепти головних сальс, які можна приготувати вдома.

Сальса з гарбузового насіння – sikil p’ak
Ця сальса із виразним землистим смаком і ароматом є гастрономічною особливістю півострова Юкатан. Ця сальса з насиченим смаком, густа і ситна. Подається разом з чіпсами із тортильї.

Інгредієнти

Приготування
Підсмажити гарбузове насіння на середньому вогні приблизно 3 хвилини. У блендері збити до однорідної пасти, приблизно 45 секунд.

На сковороду викласти помідори та чилі, смажити 5-7 хвилин, помішуючи. Потім разом із цибулею, кінзою та сіллю додати їх у блендер, до насіння, і знову збити до однорідності.

Сальса роха – із томатів та чилі
Обвуглені на грилі помідори роблять цю яскраву червону сальсу схожою на солодку й копчену.

Інгредієнти

Приготування
Нагрійте сковороду на середньому вогні, додайте перці та підсмажте їх протягом хвилини, помішуючи. Потім перекладіть в миску і залийте окропом, залиште на 20 хвилин. Збережіть склянку води, у якій відмокали перці, решту зцідіть. Очистіть перці від насіння та покладіть у блендер, додайте склянку води, у якій вони стояли.
На сильному вогні обсмажте помідори, потім цибулю і часник. Готуйте, помішуючи, майже до почорніння (приблизно 4-5 хвилин для часнику, 12 хвилин для помідорів та 10 хвилин для цибулі). Отриману суміш перекладіть у блендер разом із сіллю та перетворіть в пюре, це забере приблизно дві хвилини. Соус подається охолодженим до кімнатної температури.


Свіжа сальса з ананасами
Тропічні фрукти додають солодкості та кислоти цій ароматній сальсі. Терпкий ананас – ідеальний додаток для м’яса, тушкованої курки та смаженої риби.

Інгредієнти
  • 2 склянки дрібно нарізаного ананаса
  • 1⁄2 склянки дрібно нарізаної кінзи
  • 1⁄2 склянки свіжого соку лайма
  • 1 ст. л. цукру
  • 2 ч. л. солі
  • 4 подрібнених чилі серрано
  • 1 подрібнена невелика червона цибулина

Приготування
Помістіть усі інгредієнти у велику миску і перемішуйте, допоки соус не стане однорідним. Дайте настоятися за кімнатної температури, щоб смаки змішалися, принаймні 30 хвилин.

Сальса верде
Яскрава та фруктова, ця сальса ідеально пасує до сирних страв та м’яса, смаженого на грилі. Для приготування сальси верде (дослівно перекладається як зелений соус) використовують томатільйо, який ще називають «мексиканським помідором». Томатільйо за смаком терпкий та трошки нагадує недостиглі томати. 


Інгредієнти

Приготування
Помістіть томатільйо, часник, цибулю та халапеньйо в каструлю та залийте водою, щоб покривала продукти на сантиметр. Доведіть до кипіння і варіть, поки томатільйо не стане м’яким, приблизно п’ять хвилин. Збережіть склянку рідини, решту злийте.
Перекладіть вміст каструлі у блендер разом із збереженою рідиною, цукром, кінзою, сіллю та перцем, збийте до однорідності. Перекладіть у миску та подавайте, соус має бути кімнатної температури.

Гуакамоле
Сальса на основі авокадо, яка популярна не тільки у Мексиці, а й далеко за її межами. Якщо ви чули про гуакамоле та давно хотіли спробувати цей соус, не зволікайте!

Інгредієнти

Приготування
У блендері з’єднайте сік лайма, сіль, кінзу, чилі та орегано, змішайте до однорідності.
У великій мисці розімніть виделкою авокадо. Зверху залийте сумішшю із соком лайма і перемішуйте, поки все добре не з’єднається. Подавати з тотопос – чіпсами із тортильї.