Автентична мексиканська кухня орієнтується на соуси. Є соуси для приготування страв, столові соуси та велична кількість магазинних соусів у пляшках. Дуже зрідка якусь мексиканську закуску чи страву подають без сальси.
Попри те, що у світі слово «сальса» має вузьке значення, у Мексиці воно вживається для позначення будь-якого типу соусу. Все – від кетчупу (salsa cátsup), вустерського соусу (salsa inglesa), соусу голландез (salsa holandesa) до азіатського кисло-солодкого соусу (salsa agridulce) вважаються сальсами.
Мексиканські столові соуси Столові соуси - це ті, які ставлять на стіл або подають до страви в окремій мисочці поруч. Ці сальси, здебільшого, гострі, але рівень пікантності дуже залежить від видів перців, які використовуються, регіону та власного смаку.
Столові соуси потрібні для того, щоб перетворити звичне у надзвичайне, тому експериментуйте! Спробуйте їх з омлетом або яєчнею, зі смаженим м’ясом, рагу, макаронами, гамбургерами та хотдогами, із запеченою або смаженою картоплею, а особливо з тако.
Столові соуси
Pico de gallo, текстурна сальса із сирих інгредієнтів на томатній основі
Сальса верде, зелена версія, зроблена з томатільйо
Магазинні соуси у пляшках, часто насиченого червоного або оранжевого кольору
Маринований перець халапеньйо та подібні додатки. Хоч це і не соуси, вони також вписуються сюди з тієї простої причини, що їх подають, подібно до столових соусів, щоб доповнити ними свої страви.
Загалом, вибір столового соусу залежить від особистого смаку та можливостей: зробіть той, який вам найбільше подобається, або той, для якого у вас є інгредієнти під рукою. Для гостей часто доречно приготувати більше однієї сальси з різним рівнем пікантності. Наприклад, червону та зелену, або вершковий та ніжний гуакамоле та гостру томатну сальсу.
Звичайно, є кілька страв, які традиційно подаються з конкретним соусом. Наприклад, cochinita pibil, тушкована страва зі свинини зі штату Юкатан, зазвичай супроводжується цибулею та соусом з перців хабанеро, а тако «аль пастор» зі свининою та ананасами, схоже, природно поєднується з соусом чилі де арбол.
Мексиканські кулінарні соуси Приготування соусів є основою багатьох мексиканських страв. Вони, зазвичай, гострі, хоча часто не настільки, як столові соуси.
Найкращим у мексиканських соусах для приготування є їхня універсальність. Хоча деякі сальси тісно пов’язані із конкретними продуктами (наприклад, моле зазвичай подається із куркою або індичкою), практично будь-який кулінарний соус можна використовувати у різний спосіб. Наприклад, свинина в зеленому соусі смачна, так само, як і курка, яловичина, чічаррон, ковбаски або навіть яйця. Якщо навчитися робити лише один мексиканський соус, то ви зможете додати до свого кулінарного репертуару потужну, універсальну основу.
Види кулінарних соусів Соуси з томатів та томатільйо – це вишукані страви, головним елементом яких є один із цих інгредієнтів. Зазвичай вони також включають свіжий або сушений перець чилі, цибулю, сіль та/або часник, іноді ще додаткові інгредієнти.
Моле, зазвичай, відносно густі та складні соуси, що містять різноманітне насіння, трави та спеції. Найвідоміші із них - це моле «поблано» , моле «негро» з Оахаки та моле «верде».
Мексиканські адобо, зазвичай, червоного кольору, оскільки їх, роблять головним чином із сушеного перцю, такого як чилі анчо або чипотле. Соус адобо може бути рідиною, в якій тушкується м’ясо, або густою пастою, якою натирають шматок м’яса, надаючи йому димчастої пікантності.
Піпіани – це відносно густі соуси, виготовлені з гарбузового або іншого насіння, які подрібнюють і готують з іншими інгредієнтами.
Вершкові соуси з’явилися в мексиканській кухні у ХІХ – на початку ХХ століття, коли серед вищого класу Мексики, в моді було все французьке. Вершкові та сирні соуси часто застосовуються Мексиці і сьогодні – до страв, призначених для свят та особливих подій.