ОАХАКА

Вулична їжа Оахаки: топ-5 страв

Фото: Samuel García/Unsplash
Серед усіх мексиканських штатів Оахака, мабуть, найцікавіший, якщо говорити про гастрономічні подорожі – це край «семи моле» та батьківщина мескалю. Кухня Оахаки настільки багата та різноманітна, що ЮНЕСКО віднесла її до нематеріальної культурної спадщини світу.
Мемелас
Мемелас – це товсті смажені коржики із кукурудзяного тіста маса. Їдять їх у будь-який час і начинки можуть різнитися. Проте, зазвичай мемелас подають з пастою із чорної квасолі та тертим сиром. На вулицях Оахаки також можна знайти мемелас з капустою, моле «негро», подрібненою тушкованою куркою тінга, картоплею, соусом із перців чилі і т.п.
Тетелас
Це ще одна закуска в основі якої кукурудзяні тортильї. І якщо в більшості штатів віддають перевагу тако, то в Оахаці тортилью наповнюють начинкою та загортають у формі трикутника. Універсальна формула традиційних тетелас – це розігріта та сковороді «комал» тортилья, намазана квасолевою пастою із додаванням будь-якої начинки – від тягучого сиру до хрустких коників. Тетелас можна купити на вулиці в кіоску або ж замовити в ресторані. Наприклад, Марко Черветті та Юлія Аврора Огородник куштували цю традиційну страву у ресторані Baltazar. А ви, щоб відчути себе у Мексиці, можете приготувати тетелас удома за нашим рецептом
Тетелас з різноманітною начинкою
Тлаюдас
Тлаюдас важко зарахувати до закусок через чималі розміри – це хрусткий корж із кукурудзяного тіста завбільшки із кермо, вщент наповнений начинкою. Для більш насиченого смаку тлаюдас для початку змащують топленим салом та пастою із чорної квасолі, і обов’язково додають сир і подрібнені томати. Далі до начинки можуть додати м’ясо, шкварки чічаррон, овочі та різноманітні сальси.
Коники
Знамениті чапулінес, тобто коники – хрусткі і  солоні. Їх вуличні торговці продають усім бажаючим із величезних мисок. Місцеві мешканці їдять коників як ми їмо зернята або горішки. Але якщо для вас покласти цілого коника до рота – це дуже екзотично, спробуйте соус із коників, додавши їх до будь-якої сальси. Саме так роблять у ресторані Casa Oaxaca, де побували наші гастромандрівники – тут коників додають з іншими інгредієнтами до спеціальної ступки молькахете та перетворюють на смачний соус. 
Ті самі знамениті коники. Фото: Analuisa Gamboa/Unsplash
Тамале
Тамале – традиційна мексиканська страва. Кукурудзяне тісто масу із начинкою загортають у кукурудзяний лист і готують на пару. Але в Оахаці винайшли свої власні тамале – їх готують у банановому листі і подають із найвеличнішим соусом регіону – моле «негро». Начинка має незліченну кількість варіантів.