Фото: tastykitchen.com
Подовжуємо нашу кулінарну подорож мексиканськими стравами. Ми вже знаємо, як готувати тако, гуакамоле, кесадилью, мулітас, гордіту та чимало інших страв. А тепер настала черга енфріхоладас.
Енфріхоладас – ситна страва з простих інгредієнтів. Можна назвати її родичем енчілади, але в цьому випадку соус роблять з квасолі, а не з помідорів або томатільйо. І на відміну від енчілади, яка щільно згортається з начинками всередині, енфріхоладас просто складають навпіл, додаючи зверху сир, авокадо та інші доповнення.
Страва родом із кулінарної столиці країни, штату Оахака, хоча вона популярна у всій Мексиці. Її дуже часто їдять на сніданок. Квасоля – незамінний інгредієнт, проте інші складові можна обирати на свій смак. Часто до енфріхоладас додають сир, цибулю, кінзу, курку, або навіть варені яйця чи ковбаски чорізо.

Щоб зекономити час і спростити приготування, сміливо використовуйте консервовану квасолю. Взагалі це страва, де можна виявити свою фантазію і підлаштувати рецепт під свої смаки та потреби. Наприклад, після того, як забрати сир і сметану, енфріхоладас стане веганською стравою. Додайте більше (або менше) чипотле – залежно від ваших уподобань щодо гострого.
У Мексиці для приготування енфріхоладас використовують місцевий м’який сир під назвою сotija, але його цілком можливо замінити на фету, яку легко купити в магазині, натертим сиром чеддер, або навіть моцарелою!
Енфріхоладас можна їсти будь-коли. На сніданок подайте як є, або додайте варене або підсмажене яйце. На вечерю доповніть енфріхоладас яскравим свіжим салатом.
Інгредієнти
- 1 столова ложка оливкової олії
- 1 велика червона цибулина, тонко нарізана
- 2 великі зубчики часнику, тонко нарізані
- 1 чилі чипотле в соусі adobo
- 2 банки чорної квасолі (по 400 г)
- 2 столові ложки соку лайма
- 1/2 чайної ложки меленого кмину
- 1 чайна ложка солі
- 8 кукурудзяних коржів
- 2 невеликих авокадо, нарізаних скибочками
- 1/2 склянки фети або натертого сиру
- 1/3 склянки мексиканської сальси
- 1/3 склянки сметани
- 1/3 склянки подрібненої кінзи
Приготування
Нагрійте оливкову олію у великій сковороді на середньому вогні. Додайте 3/4 нарізаної цибулі і пасеруйте майже до готовності, приблизно 5 хвилин. Додайте часник і обсмажте 2 хвилини, щоб він пом’якшився.
Перекладіть цибулю та часник у блендер, додайте квасолю з рідиною, чипотле, сік лайма, кмин, сіль та 1/2 склянки води. Перемішайте до однорідності та кремової консистенції. Скуштуйте і, якщо потрібно, додайте ще солі, а потім знову перемішайте.
Перекладіть соус назад у велику сковороду. Готуйте на повільному вогні 4-6 хвилин. Текстура соусу має нагадувати густий суп. За необхідності додайте ще води.
Підігрійте тортильї на сухій розігрітій сковороді на сильному вогні, поки вони не почнуть покриватися пухирцями. Потім за допомогою щипців повністю замочіть кожен коржик у соус з квасолі.
Викладіть на тарілку та лопаткою складіть тортилью навпіл. Зверху покладіть столову ложку сиру, два шматочки авокадо і ложку нарізаної цибулі. На одну порцію зазвичай іде дві тортильї.
Подавайте Енфріхоладас одразу із сальсою, кінзою, сметаною та залишком квасолевого соусу. Смачного!